sourze.se

Bittrare Berglin tillbaka

De liknar mumintroll lite grand på näsorna, Jan Berglins figurer. Näsorna är större än figurernas ansikten, och Berglin påstår att hans skapelser ser sorgsnare ut än förut.


Titel Berglin nästa!
Författare Jan Berglin
Omslag Maria Berglin
Sidor 168
Förlag Ordfront

Annars är inte teckningarna särskilt annorlunda än i hans tidigare serier; varje figur som framställs som extra korkad ritas med utskjutande framtänder.
Om teckningarna är sig lika så är humorn definitivt bittrare. Man gapskrattar mer sällan åt skämten, snarare så grinar man illa; precis så här trist är tillvaron! Skolsystemet får sig som vanligt en släng, och även andra moderna företeelser som arbetsmarknadsåtgärder. På lärarhögskolan är eleverna så ovana vid studier att de går i taket när läraren föreslår en tenta, och personer som blir över inom vård och omsorg får börja kurser i "inre motivation och tarmsköljning" Berglin är svår att placera på vänster/höger skalan i politiken, utan driver som det anstår en satiriker lika ogenerat med alliansen som med "Påven vid båven" Göran Person.
Det blir ren satir, inte lika roligt som förr men lika tänkvärt. Den varma humorn som kännetecknar Berglins tidigare album finns bara i familje skildringarna, man och hustru snacket är lika kärleksfullt bisarrt som alltid. Berglin är alltså mer allvarlig, mer renodlat satirisk än förut. Gapskratten kommer mer sällan men den politiska satiren är bitande, Berglin är faktiskt än av Sveriges mest träffsäkra politiska satiriker.Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 19 okt 2006 22:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: