sourze.se

S murade upp varje sten i vårt svartlönesamhälle

Vilken journalist med barn har INTE använt svart barnflicka eller barnvakt!

Alla arbetande föräldrar med barn oavsett inkomst som inte haft friska far-och morföräldrar. Eller far-och morföräldrar som bott på annan ort. Eller inte haft möjlighet att få gratis barnvakt har använt sig av svarta tjänster.

För trettiofem år sedan var jag 15 år. Vad arbetade jag med, utan utbildning, jo, som barnflicka i ett hem i Västra Frölunda. Tre barn, varav ett hemmavarande. Jag dammsög, bäddade, lagade mat och passade barn. Jag fick en liten SVART lön. Båda föräldrarna arbetade och var definitivt inga miljonärer. De bodde i en lägenhet.

När jag var sexton sökte jag egen lägenhet. Det fanns inga! Bostadbrist var namnet för dagen. Men genom en vän lyckades jag få ett kontrakt till slut. Kostade svarta pengar! Märkligt!

Herregud allt jag läser i tidningen idag läste jag för trettiofem,tjugofem, femton och tio år sedan. Det är som om att man skulle kunna ta fram de gamla rubrikerna och bara damma av dem igen.Recykling!

Jag vill med denna artikel bara påpeka att det finns tusen och åter tusentals familjer som använt sig av svarta olagliga tjänster. De flesta har gjort det på grund av ekonomiska skäl. Hade jag varit nerlusad med pengar skulle jag skämmas över att använda svart arbetskraft. Men är jag medelinkomsttagare eller låglönearbetare skulle jag kasta mig över varje chans att tjäna svart eller anlita svart arbetskraft. Enbart för att få en liten smula av de rikas njutningar. Jag skulle vilja höra talas om hur många mödrar inom hela Sverige som inte använt sig av barnvakt eller barnflicka! De hade nog varit lättare att räkna.

Männen vill göra karriär så också kvinnorna. På vägen uppför stegen är ingen rik. Men för att komma dit måste man jobba, jobba, jobba! Vem ska passa barnen? Väl där kan man betala för det mesta om man tjänar riktigt bra.
Antingen struntar alla kvinnor att göra karriär och stannar hemma och passar barnen, så var det förr i tiden, då bara män var inom politiken, eller så fixar lagarna det att barnpassning och städning m. flera hushållsnära tjänster blir tillgängliga för alla oavsett inkomst!

Det är dags att riva ner den mur som byggts upp av socialdemokraterna och göra livet enklare för alla. Vi ska inte sorteras in i några fack. Vi ska ses som de individer vi är. Alla med olika behov, inkomst m.m. Det är först då vi uppnår rättvisa. För det är rättvist att få lov att vara unik!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 17 okt 2006 16:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: