sourze.se

Frankrike: Osäkert om Le Pen kan ställa upp i val

"Varje kandidat i Frankrikes presidentval är tvungen att först få ihop 500 signaturer av diverse folkvalda. Enligt de senaste rapporterna ser det ut som om Le Pen kommer att få svårt att få ihop de signaturer som krävs."

"Ett anfrätt gammalt lik" skrev Yrsa Stenius i Aftonbladet www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,158249,00.htmlom Jean-Marie Le Pen efter det att han kvalificerat sig för andra valomgången i 2002 års franska presidentval. Det anger tonen som används av balanserade krönikörer, intellektuella, politiska motståndare och vanliga människor när det kommer till Le Pen. Folk ser rött och ingen vill veta av honom. Trots det ligger hans parti stadigt runt 15 procent i både val och opinionsundersökningar. Front Nationals extrema och populistiska åsikter går hem hos folket på gatan som ser en verklighet som inte alltid stämmer överens med tal och handlingar hos de traditionella politikerna och Le Pen är en mycket slagfärdig debattör och talare som lätt eldar upp massorna. Media har försökt med att tiga ihjäl Le Pen, debattera med Le Pen, kritisera för att inte säga förtala Le Pen, men inget har hjälpt för att bli av med honom och Front National.

Mycket talar för att det blir Le Pen som kommer att fälla avgörandet i 2007 års val. Han kan mycket väl slå både vänsterns Ségolène Royal om inte extremvänstern lärt sig en läxa av 2002 års val och högerns Nicolas Sarkozy i valets första omgång. Och om han inte lyckas med det så kommer det att bli huggsexa inför andra omgången för att erövra de 3-5 miljoner väljare som Le Pen brukar ha.
Nicolas Sarkozy arbetar frenetiskt för att roffa åt sig väljare från extremhögern genom olika populistiska utspel i invandrarfrågor och Royal kommer honom inte långt efter i vad som förefaller vara en högervridning av fransk politik.

Men för att Le Pen ska kunna ställa till trubbel bland de etablerade partierna måste han kvalificera sig för deltagande. För hindra att kreti och pleti ställer upp i presidentvalet är varje kandidat tvungen att få ihop 500 signaturer av diverse folkvalda borgmästare, senatörer etc. Enligt de senaste rapporterna ser det ut som om Le Pen kommer att få svårt att få ihop de signaturer som krävs.

Alain Duhamel, politisk kommenatator och mycket kritisk till Front National och deras politik sa nyligen i sin krönika i radiokanalen RTL "det vore en skandal för demokratin i Frankrike om Le Pen inte kan ställa upp i valet".

Det franska valsystemet med två valomgångar favoriserar ett stort parti från varje block och det är i stort sett omöjligt för ett litet parti och än svårare för ett missnöjesparti att lyckas få några folkvalda. Därav Le Pens problem att få ihop signaturerna då Front National har ytterst få representanter på regional och lokal nivå.

Ett stort antal röster har de senaste åren höjts bland de mindre partierna och politiska experter för att en viss portion proportionalitet införs vid valen.

Vad det gäller Le Pen är frågan om han egentligen vill regera eller om han inte trivs bäst i rollen som missnöjespolitiker. Kritisera etablissemanget har han gjort länge - han firade i somras 50 år som politiker och var 1956 yngst i nationalförsamlingen med sina 28 år.
Kanske var det hans ålder Yrsa Stenius lite oartigt hänvisade till när hon anspelade på "ett anfrätt lik"?


Om författaren

Författare:
Mats Andersson

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2006 12:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: