sourze.se
Artikelbild

Är Nyamko Sabuni rasist?

Frågan kan tyckas viktig, men blir oväsentlig i samma stund man tänker ett steg längre.

Debattören och författaren Kurdo Baksi är kritisk mot Sveriges nya integrations- och jämställdhetsminister, folkpartisten Nyamko Sabuni. Baksi menar att Sabuni är islamofob.

För egen del anser jag att en integrationsminister bör vara objektiv, till och med passiv, i religionsfrågan. Men jag när också en förhoppning om att vi människor någon gång ska utvecklas så att de stora religionerna självdör.

Oavsett Sabunis inställning till islam kommer någon religion alltid att känna sig förringad och nerslagen. Det ligger i religionernas värnande om martyrskapet. Offerrollen är djupt nedärvd i de heliga böckerna.

Hur jag än letar hittar jag ingen tillit till människan och hennes egen kraft inom kristendom, judendom eller islam, jag kan inte heller spåra en genuin kärlek, trygghet eller visdom hos dessa trosriktningar.

Religionerna har ungefär samma funktion som en utbyggd stat; de kontrollerar och hämmar individen.

Kortsiktigt borde man kunna begära av en integrationsminister att hon eller han ställer sig likgiltig till vilken tro en människa väljer att tillhöra. I ett långsiktigt perspektiv måste man önska av oss människor att vi reser oss över påvars, brahmaners, mullors, imamers, biskopars och rabbiners tolkningar av gudomlighet. Först då är vi fria i känsla, tanke och handling.


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2006 09:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: