sourze.se

Hatbrott och dataintrång

SSU: s ordförande är åtalad för hatbrott och folkpartiet och sossarna har en polisutredning om dataintrång att brottas med. Åtalet är löjligt och utredningen om dataintrång bör läggas ned.

Med all sannolikhet har Anna Sjödin gjort sig skyldig till diverse brott då hon i fyllan och villan levde rövare på Crazy Horse. Men i den politiska känslighetens tidevarv är det brottet att kalla en krogvakt för "svartskalle" som upprör. Både inom och utom rörelsen.

Inte att hos slogs, gapade och skrek, stal vaktens bricka och att hennes fyllekompisar hotade med regeringen eller att hon fick tillbringa natten i fyllecell. Det är mindre allvarligt, men att kalla någon för svartskalle, då jävlar!

Allt beror i grunden på att politikerna i moralpanik bestämt att sk "hatbrott" skall prioriteras tillsammans med en hop andra brott, där lagstiftningen ofta initierats av kvällstidningarnas upprörda löpsedlar, och därför ansetts vara särskilt viktiga att ta itu med.

Vad som skall anses vara hatbrott finns det ett luddigt regelverk för och som kan tolkas lite hur som helst. Så här definieras det enligt riksåklagaren:

"Med hatbrott avses hets mot folkgrupp, olaga diskriminering, homofobiska brott, våld och hot m.m. mot förtroendevalda samt andra typer av brott där ett motiv varit att kränka en person, en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationalitet eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller annan liknande omständighet".

Det är därför inte på något sätt omöjligt att tänka sig att romer som blir kallade zigenare eller samer som blir kallade lappar, kan komma att ställa folk inför rätta. Inte heller att en skåning, bosatt i Norrland, som istället för att på sin arbetsplats bli kallad vid förnamn, kan få sina arbetskamraterna åtalade, om dessa kallar personen för "Skåningen".

Allt är med andra ord möjligt. Och då har jag inte sagt ett ord om vad muslimer kan tänkas bli upprörda för. Själva ordet "hat" har genom den nuvarande lagstiftningen devalverats. Därför bör den omarbetas och fram för allt förtydligas.

Och så från hat till data. Pikant nog visade det sig att en ung SSU: are avslöjat lösenordet till en folkpartist så att denne kom in i sossarnas nätverk. I utbyte fick SSU: aren folkpartiets lösenord.

Nu är det dessutom så att förmodligen hade tusentals hackers i de späda tonåren, utan problem kunnat ta sig in i såväl sossarnas som folkpartiets nätverk, bara man haft lust. Det var ju inte precis någon datasäkerhet av banktyp som omgärdade s hemligheter och som fick såväl Persson som Ulvskog att gå i spinn.

Dataintrånget fick sossarna, men även andra, att jämföra med öppnande av andras brev och liknande intrång i folks privatliv. Allt för att snillet "Sigge", i sin iver att bevara hemligheter, använt ordet Sigge, som såväl användarnamn som lösenord. Jo, Hej Du!

Själv hoppas jag att Sjödin inte blir fälld för hatbrott och att polisutredningen om dataintrång läggs ner. Allt är bara en följd av moralpanik blandat med okunnighet om datasäkerhet.Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 05 okt 2006 16:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: