sourze.se

Idol 2006 - Hur kan man välja "Stand by me"?

Felicia gick vidare, men valde en extremt svårsjungen låt, och ska jämföras med vår generations bästa kvinnliga sångerska. Hon klarade sig hyfsat, men visst är jag besviken på min favorit.

Der mest spännande programmet hittills. Det tveklöst jämnaste, och bästa, startfältet och nerverna på topp. Sissi, Felicia, Natalie, Sara och Patrizia ligger alla bra till i min bok innan de första tonerna tagits, och det är fyra jag kan se gå direkt in i finalomgången. Patrizia hade inte övertygat mig riktigt, men likväl är alla fem tjejer något alldeles speciellt.
Så här klarade dem sig.

CISSI. Not ready to make nice/Dixie Chicks - Punkiga Sissi fick mig att tappa hakan när hon klev in i auditionrummet i Falun och soulade skiten ur de flesta med sin version av "Aint no sunshine". Hon fick förstklassiga lovord, och förväntningarna byggdes såklart därefter. På vägen till direktsändningen har det varit skakigt, ryckigt och ganska osäkert, men nu knäcker hon igen. Det hörs att hon är högt uppe i sitt register, men hon är stabil och levererar det minst lika bra som när hon är nere och rotar i soullådan. Riktigt, riktigt bra.

FELICIA. The voice within/Christina Aguliera - Hon väljer en extremt svårsjungen låt, och ska jämföras med vår generations bästa kvinnliga sångerska. Felicia klarar sig hyfsat, men visst är jag besviken på min favorit. Ett sådant låtval visar på långsam mognad för min del, men jag vägrar att tro att hon inte är redo för det här. Precis som juryn gjorde klart, var också mina förväntningar på henne skyhöga. Felicia slog inte hål på drömmen, men vid det här laget har jag räknat ut henne från tittarrösterna. Som en bisak i sammanhanget kan jag säga att hon är helt otroligt vacker, som alltid är en fördel.

NATALIE. Cant make you love me/Bonnie Raitt - Nej, jag älskar inte Natalie. Jag tycker inte om hennes framtoning, hennes uttryckslösa ansikte eller hennes sätt att stå, och det är just vad hon gör, rakt upp och ned på scenen. Hon har en väldigt vacker sångröst, men jag tycker hennes brist på charm och älskvärdhet lyser igenom alldeles för mycket när hon sjunger. Hon verkar till och med smått arrogant, vilket är det sista du får verka i den här tävlingen. Jag är säker på att de som röstar ser vad jag ser, och Natalie går inte längre än såhär.

SARA. Forever young/Alphaville - Jag hatar den här låten. Dessutom tycker jag att Sara gick vidare felaktigt, baserat på den sanning att hon direkt tog underbara Yayas plats. Sara är bra popstjärnematerial i sig, men jag var tveksam till att hon skulle skina så pass att de andra bleknade. Innan hon sjunger visas ett klipp där hon pratar om en vän som gick bort, och att hon vill framföra känslorna hon har inom sig till tittarna. och när hon pratar smälter mitt hjärta lite, och när hon sjunger så visst fan skiner hon. Hon framför nästan låten som en scen i en pjäs, och hennes bräckliga sångröst är fängslande vacker. Det är knäpptyst i lokalen. Sara lyckas med konststycket att för ögonblicket få en att glömma alla andra trots sämst sångröst, och i mina ögon är det i princip omöjligt. Fantastiskt uttryck.

PATRIZIA. Stand by me/Ben E. King - Hur man kan välja den här låten i tredje året av Idol är ett mysterium bara det. Hur man kan välja att sjunga den som en pissljummen reaggaeversion är ju helt oförklarligt. Patricia som varit grym, varit favorit sedan dag ett, fick nu hjärnblödning och mördade låten i samma takt som hon slaktade alla förhoppningar om en finalplats. När hon slutat sjunga, vet hon om att hon gjort det dåligt, bävar inför juryn som naturligtvis spyr galla över henne. Jag förstår ingenting. Hon äger det mörka registret, den här underbara böljande botten för så fantastiskt många sköna låtar, och så går hon och skjuter sig själv rakt i hjärtat. Väldigt oväntat, och det är då det är som mest synd.

Det var ingen tjej som var asdålig med egentliga mått mätt, men standarden måste höjas nu och det här gänget gick halv om halvt rakt in i väggen av alla önskningar och förväntningar. Baserat på framträdandena så skulle Sissi och Sara gå vidare. Men svenska folket röstar lite med hjärtat också, och den här gången är det kalasbra för mig. Felicia går vidare tillsammans med Sara, så jämnt vidare att det är obetydelselöst att nämna. Bägge chockade, av olika anledningar. Kan det vara så underbart att svenska folket lärt sig att känna igen en Agnes/Darin när dem ser en? Då kan det bli en sjukt bra höst. Jag har tappat min tro för Natalie, och Patricia kommer inte tillbaka. Men Sissi går in i semifinalen, youll see. Det förtjänar hon.

Förövrigt. Kan någon högt uppsatt upplysa tv4-cheferna om att Sanna och Mogge är komplett värdelösa som programledare? Snälla? Bra.


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 21 sep 2006 09:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: