sourze.se
Artikelbild

Upploppen i Budapest fortsätter!

"Just nu vet vi att upploppen kommer att fortsätta i kväll - vi får invänta och se vad som händer de närmaste dagarna." Sourze direkt från Budapest

För andra natten i rad har ungerska huvudstaden skakats av kravaller. Natten till måndag eldhärjades TV-byggnaden, där mer än 100 poliser och ett litet antal 15-20 demonstranter skadades. Polisens styrkor var för små, och inte alls förberedda på vad som skulle ske.

Natten till tisdagen marscherade cirka 10,000 demonstranter på flera platser i Budapest. Bilar tändes på och skyltfönster krossades. Polisen var nu bättre rustad och kunde slå tillbaka upploppet på bara fyra timmar. Omkring 50 personer skadades och 98 blev anhållna.

Bakrunden till kravallerna är ett inspelat tal från en intern partikongress i maj månad, där premiärministern talar om att han var tvungen att ljuga om statens finanser för att vinna valet. I allmänhet är det bekannt att politiker ofta inte säger sanningen, men här erkänner en statschef öppet att han medvetet ljög för att vinna - det blev för mycket för några anhängare av oppositionen.

Ungern är traditionellt ett fredligt land, där även skiftet från kommunismen till demokratin i 1989 gick helt utan upplopp och demonstrationer - det är troligen bakgrunden till att polisen har svårt att handskas med situationen nu.

Landet har en socialdemokratisk regering, som så sent som i April vann valet för de nästa fyra åren. Sedan 1989 har inget annat parti lyckats med att vinna två gånger i rad 2002 och 2006. Oppositionen, högerpartiet "Fidesz", vet väl att stränga reformer måste införas, men just nu försöker de hellre vinna tid och hålla folket på gatan. Emot alla råd håller Fidesy fast vid att hålla ett stormöte på lördag kväll, där mer än 100,000 sympatisanter väntas deltaga.

Analyster är ense om att förhållandena de senaste dagarna varken gynnar regeringen eller Fidesz-oppositionen eftersom folket först och främst vill ha fredliga förhållanden och lugn på gatan.

Just nu vet vi att upploppen kommer att fortsätta i kväll - vi får invänta och se vad som händer de närmaste dagarna.


Om författaren

Författare:
Mikael Szabó

Om artikeln

Publicerad: 20 sep 2006 14:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: