sourze.se

Förförelsescenerna med Persbrandt klipptes bort

Rymdvarelse i science fiction serien "De drabbade". Femtiotals kvinna i "Möbelhandlarens dotter". Lia Boysen har varierande roller. Nu är hon aktuell som journalisten Vera i filmen "SÖK". Sourze möter Lia Boyse

Sourze: -Berätta lite om SÖK
Lia Boysen: -Vad som är kul med den här filmen är att den är så enormt aktuell. Det har gjorts så mycket tonårsfilmer, men inte om kvinnor runt fyrtio i en storstad som söker efter kärleken och har panik för att åren går och man vill hinna få barn. Först nu är det legitimt att internetdejta, det var sådant man gjorde i hemlighet; nu tycker jag att var och varannan kamrat berättar att de träffat någon på nätet. Så filmen kommer helt rätt i tiden.
Sourze: -Hur är din rollkaraktär Vera?
Lia Boysen: -Vera har ett barn till skillnad från sin vännina Lisa, vilket får hennes liv att ändå kännas meningsfullt. Hon tror sig vara mer jordnära och stabil än Lisa. Hon är även väldigt fördömande mot Lisas internetdejtande; hon tycker det är pinsamt och oseriöst. Själv håller hon på med en gift man - och som är ju lika oseriöst. De här kvinnorna är enormt olika men förenas i längtan efter den stora kärleken.
Sourze: -Hur gick det till när du fick rollen?
Lia Boysen: -Amanda Ooms ringde mig en kväll och frågade om jag hade lust att komma nästa dag och filma. Hon höll på att göra en film ihop med en begåvad regissör hon jobbat med i Tyskland. Det var ett eget projekt och dom hade inga pengar. Jag tänkte "de är ju helt galna, har de dragit ihop ett projekt så här utan resurser? Det är underbart! Det är klart jag måste stödja dem." Sen växte allt med tiden. Jag kom med mina vanliga kläder och Maria började skriva mina repliker. Jag frågade om min roll måste heta Agnes? Kan hon inte heta något annat, som Vera? Det namnet tycker jag mer om. Och så fick jag heta Vera. Rollen växte. Från början skulle jag bara vara med i två dagar som ett snabbt besök, men det blev tjugo dar och en stor roll. Det är ganska ovanligt i Sverige att man skriver text direkt till en skådespelare, det är mer en amerikansk företeelse; Jack Nicholson får till exempel en hel del roller skrivna till sig. Och så har mitt samarbete med Maria fortsatt, vi har spelat in en drama serie som visa på svt allhelgona helgen, "Den som viskar". Hon är en helt underbar, galen regissör, det finns inga gränser för hur petig hon är med saker och hur långt hon går för att uppnå sina mål. För mig som skådespelare finns det inget bättre än galna och ambitiösa regissörer som har en vision. Dessutom skriver hon otroligt bra!

Sourze: -Hur förberedde du dig för din växande roll?
Lia Boysen: -Rollerna växte under inspelningens gång. Jag har gjort så många olika sorters roller på sista tiden, från de drabbade till möbelhandlarens dotter. Men i SÖK och Den som viskar har jag spelat roller som till det yttre ser mer ut som jag gör privat, vilket inte
behöver betyda att dom är det. Det har varit mer emotionella kast med Maria, som älskar att skildra det känsliga och sårbara hos människor.
Sourze: -Vilka var de svåraste scenerna att spela in?
Lia Boysen: -Man tror att känslomässiga scener är de svåraste, men tuffaste är när jag inte har någon motspelare, utan måste spela som om de fanns där, när jag till exempel letar efter Mikael Persbrant på perrongen och han inte är där. Eller när min älskares fru Pernilla
August kommer hem till mig. Vi kunde inte samma dag. Det jag älskar med det här yrket är att man ger och tar av varandra men det är svårt när kollegan inte är där. Sen är det kanske en massa scener man lägger ner tid på som sen kanske inte passar in och klipps bort. Jag hade till exempel en scen med Micke, där jag skulle försöka förföra honom och han skulle rata mig. Han skulle vara min före detta, vilket var en sidohistoria som sen försvann.
Micke tyckte inte det var logiskt, ha ha... vilket verkligen hedrar honom.
Sourze: -Är filmen en romantisk komedi?
Lia Boysen: -Det finns lustiga inslag, men filmen är ett drama, men ämnet blir komiskt.
Sourze: - Vad händer nu?
Lia Boysen: -Jag medverkar i filmen "När mörkret faller" som har premiär den 20 oktober. Sedan spelar jag med i Marias serie "Den som viskar". Dessutom håller jag på med ett skådespelarprogram med djupintervjuer om skådespeleri på Acess, en gratis digital kanal. Slutligen bildar jag en skådespelarstudio där skådespelare kan vidare utbilda sig och prova nya saker.
Sourze: -En workshop?
Lia Boysen: -Ja, men även att kollegor kan diskutera branschen. Det finns så mycket rädsla i det här yrket; "är jag inte bra eller begåvad", men det handlar om att hitta en dialog, om att utvecklas tillsammans som skådespelare, författare och regissörer. Det går så snabbt i det här yrket, man måste leverera hela tiden och hinner inte tänka på nyanser. Alla människor besitter en mycket större kapacitet än vad vi använder.

Fakta om Lia Boysen
Ålder: 40 år
Aktuell med Möbelhandlarens dotter, SÖK och en kommande TV serie Den som viskar.
Inledde sin filmkarriär som statist i Lars Molins Saxofonhallicken
Gift med skådespelaren Anders Ekborg, Karl Oskar i musikalen Kristina från Duvemåla


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 19 sep 2006 08:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: