sourze.se
Artikelbild

Frihetens pris

En ung man blir ihjälslagen i ett hönshus för att han vägrar att säga sitt namn på engelska.

Orginaltitel: the Wind That Shakes the Barlow

Regissör Ken Loach
Manus Paul Laverty
Cillian Murphy Damien
Padraic Delaney Teddy
Liam Cunningham Dan
Gerard Kearney Donnacha
William Ruane Gogan
Orla Fitzgerald. Sinead

Betyg MVG

Frihetens pris ger en gripande bild av Irlands frihetskrig mot England och det efterföljande inbördeskriget.
1920 är Irland fortfarande en engelsk koloni, i händerna på engelska godsägare. Förtryck och den oerhörda fattigdomen som gör att barn bokstavligen dör av svält gör landet till en krutdurk, trots att Påskupproret 1916 slogs ned brutalt och dess ledare avrättades. Damien Donovan, en ung läkare försöker till skillnad från sin bror att blunda för förtrycket, han planerar att åka till London när han och hans vänner blir attackerade av ett gäng "Black and Tans" för att spelat en "obrittisk" sport som Curling. Black and Tans var brutaliserade engelska veteraner från första världskriget som skickats till Irland för att slå ned uppror. I praktiken terroriserade de befolkningen. Efter ännu ett möte med engelskt förtryck kan han inte blunda längre utan ansluter sig tillsammans med sin bror Teddy till IRAs frihetskamp. När fred sluts mellan England med villkoret att Irland får hemstyre men formellt sett tillhör England och ska svära trohet till den engelske kungen, bryts enigheten inom IRA. En del vill acceptera fördraget medan andra vägrar detta. Nu ställs familjemedlemmar och gamla vänner mot varandra….
Det här är den sortens film där man ibland vill ställa sig upp och skrika "neej" och biter på tummen och även gråter lite. Särskilt när Cillian Murphy är på duken. Alla skådespelare gör en fantastisk insats, men Cillian Murphy är oerhört övertygande när hans komplicerade, idealistiske Damien stoiskt biter ihop käkarna. Att han är överjordiskt vacker gör inte saken sämre. Padraic Delaney är bra som hans storebror Teddy, den mer pragmatiske av dem.
Filmen är två timmar men den skulle gärna få vara längre, ibland försöker den behandla för många ämnen samtidigt. Det finns också en kärlekshistoria som är helt onödig. Men skådespeleriet är som sagt imponerande och filmen lyckas med sin avsikt, att berätta en historia om kamp mot förtyck, idealitet och splittrad lojalitet där ingenting är enkelt.
Ska man i alla lägen göra det som man uppfattar som sin plikt?


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 16 sep 2006 22:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: