sourze.se

Ensamma hästar

I dessa valtider med mängder av debatter, intervjuer och förslag kan det vara skönt att fokusera på ett annat stort problem här i Sverige - ensamma hästar...

Ensamma hästar


I dessa valtider med mängder av debatter, intervjuer och förslag kan det vara skönt att fokusera på ett annat stort problem här i Sverige. Att det finns ensamma människor i stort antal är ingen hemlighet och många av dessa har jag mött i Röda Korsets Telefonjour - förr Jourhavande Medmänniska. Det nya som jag idag 12/9 läser om i tidningen är ensamma hästar. Ja, just ensamma hästar. Djurskyddsmyndigheten har ett nytt förslag som förbjuder ensamma hästar. Nu har då en av Sveriges kommuner frågat denna myndighet om det är en social kontakt då en häst har sällskap i hagen med ett får ett par timmar om dagen.

I Sverige beräknas det finnas 14000 ensamma hästar och om förslaget går igenom får dessa hästägare antingen köpa ytterligare en häst eller så inhysa den hos någon annan hästägare. Sagan kan också sluta i en tragedi om hästen måste säljas.
Ingen kan bestrida att hästen är ett flockdjur och många välkomnar regler för hästhållning. En fråga är: "Vad menas med social kontakt? Räcker det inte med andra djur, och hästägaren och andra i dennes närhet? Måste den sociala kontakten vara andra hästar?"

Verkligheten är nu sådan att alla "ensamma" hästägare inte har råd att köpa ytterligare en ny häst. Dessutom påstår Djurskyddet att vuxna hingstar inte kan vara tillsammans med andra hästar. Remisstiden utgår om en vecka. Många, däribland KD, hånar Djurskyddsmyndigheten och inte blev det bättre av att denna myndighet ville förbjuda levande bete vid fiske.

Generaldirektör för Djurskyddsmyndigheten är Matz Hammarström. Visst är det samme Matz som var språkrör för Miljöpartiet tillsammans med Lotta Hedström och satt i Riksdagen 1998-2002. Dessa två ersattes sedan med språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Kanske blev utnämningen till Generaldirektör en reträttplats?

Våra djur ska behandlas med respekt och kunnighet av personer som har kompetens för detta. Klara regler ska finnas. Nog tycker jag att social kontakt kan vara andra djur, människor… och att detta ska räcka… Kanske finns det här på Sourze experter i ämnet. Sedan ska vi inte glömma alla dessa ensamma människor och också komma ihåg att det finns en inre ensamhet… kanske har M.H. även här förslag till lösningar då han har utbildning i filosofi, svenska och religion…?


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2006 09:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: