sourze.se

Nu gäller det - förra valet vann Janne Josefsson

Det är en spännande match som pågår och det hör till sporten att bäste man ska vinna. Förra gången den lilla demokratin Sverige gick till val vann en herre vid namn Jan Josefsson i det röda laget.

I den stora världen finns ett litet land med demokrati som heter Sverige. Var fjärde år ska det avgöras om landet är rödgrönt eller blått. Sina stora skogar och många sjöar till trots, är det mest rött, med några korta undantag av missnöje och nytänkande.

Sverige är inte bara en demokrati, det är också ett så kallat helylleland. Det har på inget sätt med verkligheten att göra, men tron kan vara stark hos den som vill tro, och därför är det så. Det betyder att alla är goda och varje skandal en överraskning.

Nåväl, 2006 är ett sådant speciellt år som infaller med fyra års mellanrum. Det kallas valår. Charmen med landet Sverige, och demokratin i stort, är att man har ett system där varje person har en röst. Om man är busschaufför eller gyminstruktör, spelar ingen roll. Man som kvinna, tjock som smal får en, och bara en, lapp att lägga i en låda. Och den färgblandning som får flest lappar vinner. Så avgörs det hur landet Sverige ska se ut de kommande fyra åren.

Så är det sagt och så har innevånarna i landet Sverige alltid trott. Men ett tvivel har infunnit sig. Tänk om det är så att människorna i Sverige behöver hjälp med vad dom ska tycka, att dom behöver bli påminda mest hela tiden, att bara den som skriker i deras öra kan få uppmärksamhet och att man bara kan skrika så högt om man har tillgång till en riktigt bra megafon.

Ja så är det nog, vilket har noterats av några andra svenska väljare som kallas pr-konsulter, valstrateger och journalister. Dessa filurer är avlönade av andra väljare och har dessutom ofta en egen idé kring vilken färg som är bäst för dom själva och landet i stort.

Så i den lilla demokratin Sverige har alla en röst var. Hur var och en använder sin röst avgörs av den som har skrikigt högst närmast valdagen. Och framför den som skrikigt högst om den största skandalen närmast valdagen eftersom allt gott är självklart och allt ont en obehaglig överraskning.

Det är en spännande match som pågår och det hör till sporten att bäste man ska vinna. Förra gången den lilla demokratin Sverige gick till val vann en herre vid namn Jan Josefsson i det röda laget. Segertippade den här gången är en icke namngiven väljare i det röda laget som läckte i rätt tid, och de väljare i journalistkåren som flitigast brukade frasen "största skandalen i svensk valrörelse någonsin". Om fyra år är det en ny match mellan rödgrönt och blått. Om vi inte får en Tsunami under själva valveckan är tipset att vi då får en ytterligare röd seger i den lilla demokratin Sverige.


Om författaren

Författare:
Andreas Franson

Om artikeln

Publicerad: 10 sep 2006 22:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: