sourze.se

Är fusk mot sossarna värre?

När "mejl-mats" avslöjades i vintras, för sin anonyma förtalskampanj mot familjen Reinfeldt, skyllde den socialdemokratiska partisekreteraren Marita Ulvskog diskret ifrån sig denna fega metod.

Hennes bortförklaringar var mer framträdande än ursäkten, från partiet. Då jag först hörde nyheten på radio, antog jag att det var någon ung och naiv SSU:are som varit i farten. Ungdomspolitiska synder kan man ha viss överseende med ty "ungdomliga dumheter" är vanliga. Men det var inte alls någon SSU:are som skrivit förtals-mejlen, utan ett högt uppsatt socialdemokratisk partiarbetare vid namn Mats Lindström, 33 år gammal.

Nu visar det sig att även oppositionens ungdomsförbund ägnar sig åt liknande lågvattenmetoder och det är givetvis mer besvärande, om man håller på dessa lag. För två veckor sedan dagen efter Kd-ledarens lyckade partiledarutfrågning avslöjades en KDU-kvinna som spionerat hos socialdemokraterna, under falskt medlemskap. Hon avskedades med all rätt, från sitt ordinarie parti.

Den 4/9 avslöjas något som får större uppmärksamhet än någonting annat: Folkpartister har tagit sig in på sossarnas hemliga nätverk och tillskansat sig förhandsinformation om "det stora partiet":s valkampanjer.

Det är inte bara fusk i moralisk mening, utan även ett juridiskt brott som kan ge upp till två års fängelsestraff. Vore det två privatpersoner emellan skulle min moraliska strävan efter fängelsestraff vara mer påtaglig. Men med tanke på vad som hände Fredrik Reinfeldt i vintras kan jag inte se denna form av "Watergate-skandal", med de ögon jag önskat. Dessutom får vi inte glömma IB-affären 1973, då den socialdemokratiska regeringen hade en hemlig, militär spionorganisation vars uppgift bestod i att registrera kommunister, vänstersocialister och för den del också även nazister; hör sådant hemma i en demokrati med åsiktsfrihet?

Nej Socialdemokraterna här en mängd gamla lik i garderoben att göra upp med själva. Därför bör du som tänkt rösta på Fp eller Kd inte känna dåligt samvete för dessa val. Politiska rävspel finns och kommer sannolikt att finnas kvar. Ligga på soffan valdagen för sakens skull, förbättrar inte demokratin och varför Fp-skandalen fått större proportioner än föregående skandaler är blott en gåta, eller; är det helt enkelt så att fusk mot sossarna är 100 gånger värre, än fusk mot borgerligheten?


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 08 sep 2006 09:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: