sourze.se

11 frågor inför valet

Varför bötfälls män som kissar mot ett offentligt träd när hunden kommer undan med samma bedrift? Män är ju också djur.

Det är mycket som jag inte begriper när det handlar om politik och valrörelser. Svårast att förstå är nog det där med dubbla budskap och dubbelmoral. Man diskuterar gärna bensinpriser, skatter och betyg i skolan, men jag tycker att man glömmer bort vissa frågor helt. Därför tar jag upp några av dem här:

1. Varför bötfälls män som kissar mot ett offentligt träd när hunden kommer undan med samma bedrift? Män är ju också djur, i varje fall enligt Feministiskt initiativ.

2. Varför måste svenska studenter som utbildar sig inom praktisk och teoretisk filosofi läsa tänkare som hävdar att känslan är roten till allt ont? Vore det inte bättre om studenterna fick läsa Matti Bergström, finländsk läkare och professor em. i fysiologi, som tror på och mer eller mindre bevisat att utan samspel mellan hjärna och hjärta sinar kreativiteten hos en människa?

3. Varför fjäskar många politiker för de stora religionerna och dess företrädare när religion blivit sagor diktade av kvinnofobiska män genom historien? Vore det inte bättre om politikerna fjäskade för nu levande sagoberättare istället, barnboksförfattare som berikar våra barns liv, till exempel genom att sänka skatten för nämnda författare?

4. Varför döms man för förargelseväckande beteende om man går ut naken om morgonen och hämtar sin post i brevlådan, samtidigt som strikt klädsel i form av kostym och slips väcker respekt och beundran? Är det inte bättre att visa sig som man är istället för att gå i samma kläder som andra och dessutom ha en snara åtdragen runt halsen?

5. När Lars Ohly vill förbjuda privatiseringar av skola etcetera, menar han då att han är avundsjuk på de som har pengar eller vill han bara att alla ska ha det lika dåligt?

6. Om Moderaterna är Sveriges nya arbetarparti, innebär det då att Sossarnas och Vänsterns radikala åsikter numera är konservativa och att konservativa värderingar är radikala?

7. Varför lägger Kristdemokraterna fram valrörelsens bästa förslag – det om vårdnadsbidrag så att föräldrar själva kan bestämma hur länge de vill ta hand om sina barn – när man ändå inte kan rösta på dem på grund av så mycket annat? Är det bara för att retas?

8. Får föräldrar bada, sova eller leka bilbana och fotboll i bara mässingen med sina barn utan att betraktas som misstänkta i en belgisk pedofilhärva? Ens om föräldrarna anser att nakenhet är naturlig – människan föds ju inte med kläder – och inte på något sätt kopplad till sexualitet? Kommer de lindrigare undan ifall de kompromissar och i varje fall har en cykelhjälm på huvudet?

9. Det är lag på att barn ska använda hjälm när de cyklar. Varför är det inte lag på att samma barn ska få slippa ha egna mobiltelefoner?

10. Varför förvaras inte kropparna efter moderna människor i hårt bevakade underjordiska skyddsrum när radioaktivt avfall förvaras så? Tänk bara så mycket kemikalier genomsnittssvensken intar under en livstid. Socialstyrelsen har ju till och med klassat våra moderna mediciner som miljöfarligt avfall.

11. Varför bär inte politiker cykelhjälm i teve? De vill utöka cykelhjälmslagen och tvinga fullt vuxna människor att ha hjälm under en trettio meters cykeltur från sommarstugan till brevlådan. Borde inte de själva se lika löjliga ut till vardags? En mikrofon från en ivrig reporter kan faktiskt vara minst lika hård som asfalt.

Ja, det där var elva frågor som säkert inte är av allra viktigaste sort, men de tar upp saker som klädmode, biologi, akademisk utbildning, ordkunskap, miljö, trafik och barns rättigheter och jag skulle inte säga nej till ett och annat svar.


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 03 sep 2006 21:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: