sourze.se
Artikelbild

Stig Vig:"Jag hade en nära döden upplevelse"

"När jag hittar en låt brukar jag spela den för resten av bandet, och så säger jag att ordet är fritt, vilken stil ska låten ha? Och så bestämmer vi om det ska bli reaggae eller rock eller något annat." Eleni Schmidt intervjuar Stig Vig från Dag Vag

Sourze:"Jag såg er konsert på Mosebacke! Ni var väldigt coola. Var det en mask eller är ni alltid så avslappnade på scen?"

Stig Vig:"Vi var väl som vi brukar… Det är ingen mening att stressa upp sig i onödan. Vi har ju hållit på ganska länge nu, sedan mitten av sextiotalet, så vi är vana. Men man blir fortfarande nervös på scen. Men det släpper när man möter publiken."

Sourze:"Kan du berätta kort om hur bandet bildades för era fans som inte var med från början?"

Stig Vig: "Jag hade idéer om hur jag ville att ett band skulle vara. Jag letade efter andra som såg åt samma håll. Vid mitten av sjuttiotalet var det mycket jammande i de kretsar där jag umgicks. Ur det kristalliserades - 78 det som blev Dag Vag, Zilverzurfan Tage Z Dirty på trummor. Vi har haft gäster, men vi är kärnan.

Sourze: "Berätta lite om Kackerlacka, Hur växte det albumet fram?"

Stig Vig:"Arbetet med det har börjat om flera gånger. Det nystartade 2004. Vi kände att vi behövde nytt material, vi måste hänga med i tiden."

Sourze: "Hur vill du beskriva er musik?"

Stig Vig:"Transkontinental reaggae."

Sourze:"Inte progg?"

Stig Vig:"Absolut inte! Det kanske du hörde på konserten. skratt Proggarna var alldeles för dogmatiska med politiken. Göteborgsproggarna hatade oss och tyckte vi var flummiga, vi fick inte spela på deras område."

Sourze:"Vad har ni haft för musikaliska förebilder?"

Stig Vig:"Allt från 50-tals rock och Beatles till reaggae, tysk krautrock, Kraftwerk, och afrikansk pop. Vi spelar en blandning, vi kan inte hålla oss till en stil."

Sourze:"Vad lyssnar du själv på helst?"

Stig Vig:"Just nu lyssnar jag mycket på Bob Dylans nya platta Modern Times."

Sourze:"Hur går det till när man skapar en låt?"
Stig Vig:"Jag brukar sätta mig ner med en akustisk gitarr och jamma. Man hänger i tills man hittar ett bra ackord. Att hitta en låt kan ta trettio sekunder, eller en evighet. När jag hittar en låt brukar jag spela den för resten av bandet, och så säger jag att ordet är fritt, vilken stil ska låten ha? Och så bestämmer vi om det ska bli reaggae eller rock eller något annat."

Sourze:"Hur pass viktiga är ert politiska budskap i texterna?"

Stig Vig:"De är viktiga. Det är så lite som förändras…"

Sourze:"Vad är det roligaste med att spela i ett band?"

Stig Vig:"Det är hela Live grejen, nerven att spela tillsammans."

Sourze:"Vad är det jobbigaste?"

Stig Vig:"Att sova på turneér - det är jobbigt att bo på hotell. Jag har tröttnat. Men det får man stå ut med, det är så kul att spela Live."

Sourze:"Låten Jag vaknade upp var så bra, men texten var mysko. Kan du förklara den?"

Stig Vig:"Det är en beskrivning av en nära döden upplevelse. Jag gick igen en njurtransplantation för en tid sedan, och när jag vaknade upp i salen kändes det som jag sjunger i låten."

Sourze:"Hur länge planerar ni att turnera?"

Stig Vig:"Vi har inga bestämda planer, vi håller på så länge det är kul."

Sourze:"Kan du berätta om ett kul turné minne?"

Stig Vig:"Inget som är tryckbart..."

Köp Dag Vags skiva kackerlacka på
Länk: dagvag.se


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 25 aug 2006 15:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: