sourze.se

Jimmy Nordin-skandalen - svensk dubbelmoral!

"...let’s face it folks - ni BLIR ju stökiga när ni super - så jag fattar inte varför detta har väckt så stor uppståndelse."

Gud va synd det är om det stackars svenska friidrottslandslaget! Va synd det är om Sverige! Kulstötaren Jimmy Nordin söp sig full som en gris! Förbundskapten Thomas Engdahl tillkallade polisen och skandalen blev ett faktum. Det som tycks göra skandalen ännu större är det faktum att Jimmy Nordin blev full iförd den blågula svenska landslagsdräkten. "Huh" säger jag - va-fan handlar all uppståndelsen om egentligen? Jimmy Nordin har bara gjort det som är typiskt svenskt, nämligen att supa sig full! Om det finns ett folk på jorden som inte kan hantera alkohol så måste det vara svenskarna! Skandalen kring Jimmy Nordin handlar om ingenting annat än svensk dubbelmoral. Hans supande är ett vanligt svenskt fenomen.

Ibland kallar jag mig för svensk och ibland för invandrare. Det finns anledning att använda båda titlar. Jag är nämligen "nysvensk" vilket betyder att jag inte är född i Sverige, men har invandrat hit i vuxen ålder. Därför lever jag för det mesta i den svenska kulturen, men har ändå kvar en del av mitt hemlands kultur. En sak som tillhör min hemlandskultur är att kunna njuta av alkohol utan att behöva bli full. Om någon utomlands frågar mig om svenskarnas sämsta drag brukar jag berätta om supandet. Jag brukar säga så här: "Vi kan njuta av ett par glas vin och ha kul, men svenskfödda svenskar har ett behov av att dricka upp hela jävla flaskan för att de ska kunna slappna av och ha kul." Ni förstår säkert vad jag menar. Alkoholpolitiken i Sverige är så korkad att svenskarna blir som småungar i en godisaffär när de reser utomlands. Det räcker med att de kliver ombord ett charterplan kl. 06.00 på morgonen för att de ska beställa whiskey, Vodka eller Cognac till frukosten! Vem annars dricker sprit så tidigt på morgonen?. Jag tror att vi kan vara överens om att jag inte överdriver och att det faktiskt är på det viset som jag skriver. Det största nationalkaraktärsdraget hos svenskarna, nämligen deras blyghet, rädsla att sticka ut m.m. tycks försvinna när de fått i sig en grogg. Det är då de vågar vara kaxiga och säga vad de tycker.

Aftonbladets Sportbilaga ger storyn om Jimmy Nordins supande stort utrymme, men jag undrar om sportskribenterna någonsin skulle våga avslöja deras eget supande? Jag kan berätta för er att jag har personligen sett en av de högst uppsatta redaktionsmedarbetarna på Aftonbladet Sport riktigt aspackad under en tillställning i vilken han företrädde svensk massmedia. Det var under en Eurovision Song Contest utomlands. Karln, som är en välkänd mediegestalt var så full så att han höll på ramla omkull i hotellbaren. Jag minns hur vi som företrädde svensk musik tog avstånd från honom och tyckte att han just då var en usel ambassadör för Sverige. En fransk journalist frågade mig "är det så där ni hanterar alkohol i Sverige?". Jag skämdes för att vara svensk! Men karln är ingen dålig ambassadör för Sverige - tvärtom är han en bra företrädare för svensk massmedia - det var bara att han just den gången utövade en särskild svensk vana, nämligen att dricka för mycket.

Okej så Jimmy blev full och förbundskaptenen blev orolig att han skulle börja bli stökig - men let’s face it folks - ni BLIR ju stökiga när ni super - så jag fattar inte varför detta har väckt så stor uppståndelse. Jag har firat mer än 30 stycken midsomrar i Sverige och ytterligare 8 st. bland svenskar utomlands. Vid varje firande har mina svenska vänner nästan alltid strävat efter att bli fulla. En del har blivit aspackade och en del mindre berusad - och hela tiden under supandet fanns på bordet - ja gissa vad? Jo! Samma gulblåa färgerna som Jimmy Nordin var klädd i när han söp, dock i form av en svensk flagga. Snacka om dubbelmoral?


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 08 aug 2006 11:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: