sourze.se

Dumpad via mail

Att bli dumpad innebär alltid djupa sår i själen, men det finns sätt som gör såren extra djupa och svårläkta.

Det finns tillfällen som försätter en människa i djupa tvivel. Jag vet vad som är mest omvälvande för mig. Att bli dumpad, lämnad, bortvald eller någon annan av dig lämplig synonym. När man som jag levt ett tag så har antalet dumpningar hunnit bli fler än som kanske en människa borde vara med om. Det beror naturligtvis på flera orsaker, där det mest grundläggande faktumet är att jag är man. Statistiskt, vi pratar nu om heterosexuella relationer, så lämnar kvinnan sin partner i 75 av alla uppbrott. Följdaktigt är mannen först att lämna sin partner endast i 25 av separationerna. Så mannen står tre gånger så ofta med trasigt inre när kvinnan redan är borta emotionellt. Det finns säkerligen anledning att tro att kvinnan känner på samma sätt när mannen dumpat kvinnan, men då jag är man håller jag mig till min egen erfarenhet.

Jag har naturligtvis varit med om dödsfall, vänner som sviker, ekonomiska förluster och annat som gör livet svårt. Jag har även barn och bara tanken på att förlora ett barn känns avgrundsdjup, men om vi bortser från denna inte ens tänkbara känsla, som gudskelov inte alla människor behöver vara med om, så lär känslan av att bli dumpad troligen toppa listan som den värsta känsla som finns i livet. Det är dessutom en känsla som väldigt många haft och kommer att ha i framtiden. Och känslan är givetvis värre om förälskelse och kärlek finns med i bilden, samt beroende på hur länge relationen varat. Att dumpas när relationen är ny, knappt påbörjad och känslor inte kommit in och gripit tag i själen ännu, är en helt annan sak än när relationen varat länge och det har funnits eller fortfarande finns starka känslor. Och visst är det en sak om relationen varit dålig under en tid. Då finns en förståelse för det som sker och även den som blir lämnad har haft möjlighet att fundera över bråk, hårda ord och där den andre säger sig inte stå ut. Visst är det tungt att bli lämnad även då, eftersom drömmar som funnits går i kras, då positiva känslor finns kvar liksom minnen och en vilja att göra allt som varit dåligt bra igen.

Men det finns en dumpning som är särskilt svår. Jag talar om den oväntade dumpningen. Blixten från klar himmel. Det är alltså inte vilken oväntad dumpning som helst, då mannen stängt igen alla sinnen, utan en relation som pågått i flera månader, där förälskelsen är stark som orkan och enorma vågor på oceanen, där båda pratar om giftermål och barn, där man bor långt ifrån varandra men ändå reser varannan vecka och bor hos den andre för att känslan av att röra och se den andre är så underbar, där kärleksbrev och -sms skickas hela tiden, där timslånga telefonsamtal och skratt fyller telekombolagens kassor.

Där skickar en dag kvinnan i mannens liv en kärlekslåt som handlar om hur mycket hon behöver mannen och att hon vill ha honom för alltid. Mannen ringer direkt efter att ha lyssnat på låten och talar med henne per telefon och får då även höra från hennes underbara mun att hon menar allt som låten säger. Visst har de båda sagt sådana saker till varandra tidigare, men för mannen är det ändå något extra med denna dag. Men dagen efter får mannen ett mail där kvinnan mannen planerade att leva sitt liv med, att gifta mig med och som var en del av mannens själ, på fem rader dumpar honom. Och när mannen försöker få tag på henne per telefon, så svarar hon inte. Tre dagar innan hon skulle landa med planet, där biljetten redan är betald och helgen planerad, så gör kvinnan i mannens liv slut. Ett förhållande som varit fyllt av så många superlativ och så mycket närhet och skratt, är med ett mail avslutat från hennes sida. Det liv som mannen trodde var hur kärleksfullt och bra som helst, då allt som sagts om nuet och framtiden, alla känsloyttringar och attraktionen, försvann. Kvar står mannen lämnad och förvirrad med känslor som är i uppror och med ett inre som omöjligt kan stillas. Allt han fick var ett mail som avslut. Han bevärdigas inte ens med ett telefonsamtal eller ett möte. Ett möte som redan var planerat och vars resa var betald användes inte för att på ett mänskligt och respektfullt sätt mötas och prata och tillsammans ta sig igenom en separation. Ingen möjlighet att mannen får förklarat vad som hänt och hur det plötsligt kunde slå ner en blixt i idyllen. Att få ett mail endast ett par veckor innan den gemensamma semestern skall börja med möjlighet till hela två veckor tillsammans istället för tidigare som max sex dagar. Ett mail som plötsligt ändar livets klocka för mannen, som får livets ljus att slockna.

Denna man är naturligtvis jag.

Det är vid sådana tillfällen som tankar far runt i huvudet. Får man göra så här? Det finns väl inget som säger att det är olagligt, men rent moraliskt känns det helt oacceptabelt. Nu är denna dumpning extrem, men tänk om det finns fler män som utsätts för denna respektlösa behandling av kvinnan som de älskar och som de tror älskar även dem. Att tusentals män dumpas varje år är ett faktum, titta bara på skilsmässostatistiken. Med tanke på att antalet som är tillsammans utan gifta sig och att sannolikheten att sådana relationer tar slut är större än för gifta, så vet vi att många män vandrar i denna stund och känner djupt tvivel. Ett tvivel på människan, godhet och kärleken.

Visst, att leva är att åka berg- och dalbana, men att vara med om denna fullkomliga chock gör att det dyker upp tankar som att det borde vara lag på att dumpning inte får gå till hur som helst. Det borde inte vara tillåtet att undanhålla sin partner sitt minsta tvivel på relationen. Det finns tillfällen då tvivel beror på missförstånd och därmed tvivel som försvinner om de dras ut i ljuset i god tid. Men en relation måste kunna ta slut och någon måste naturligtvis vara först, men det måste ske öga mot öga och den som går måste ge den som lämnas tid att komma ifatt. Två människor som träffats långt tidigare och som satsat så mycket kärlek på varandra, där måste kvinnan inse att det inte bara är att kasta sig ur ett förhållande. Det är oansvarigt att släppa en annan människa handlöst.
Det är vid sådana här tillfällen som kvinnan måste möta mannen och samtala för att det inte skall skapa helt onödiga ärr i mannens själ. Det är vid uppbrott som kvinnan och mannen måste lägga en stor del av sin energi och tid på att avsluta relationen. Kvinnan kan inte bara försvinna, hålla sig undan och vänta på att det skall blåsa förbi eller säga att hon inte förstår poängen med att samtala om uppbrottet bara för att kvinnan själv är klar emotionellt. Först då går det att skiljas åt på ett sätt som inte kastar ner den ena parten i ett avgrundsmörker. Och i de fall det finns barn som resultat av kärleken, så är tid för möte och samtal en förutsättning för att se till att barnen inte kommer till skada av de problem som annars kvarstår mellan föräldrarna.

Vad säger ni kvinnor om att dumpa er man via mail? Vad säger du man om att bli dumpad via mail? Är det en del av den tekniska utvecklingen och som skall accepteras eller det bara ett tecken på mänsklighetens förfall?

Författaren heter egentligen något annat


Om författaren

Författare:
Patrik Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 08 aug 2006 15:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: