sourze.se

Ny öppning för den äldre arbetskraften

Med stor glädje ser jag att den äldre arbetskraften har blivit hårdvaluta i Danmark. IKEA har nu också inlett samarbete med "Äldre Sagen". Dessa äldre kallas det "Grå guldet" ...

Med stor glädje ser jag att den äldre arbetskraften har blivit hårdvaluta i Danmark. IKEA har nu också inlett samarbete med "Äldre Sagen". Dessa äldre kallas det "Grå guldet" och just nu har Danmark en historisk låg arbetslöshet och letar efter nya möjligheter att hitta folk till sina vakanser. "Äldre Sagen" har 500 000 medlemmar över 50 år. Ofta hör man i Sverige att det är dyrare att anställa en 60-åring än en person på 35 år. I Danmark är det samma avgifter. Först ut var dock Netto-kedjan som redan på 90-talet insåg de äldres kompetens och erfarenhet. Där har det också visat sig att äldre arbetskraft lockar till sig äldre köpstarka kunder. Vi får hoppas på samma utveckling i Sverige.
I Skåne har ett par småbanker redan satt detta i system och med stor framgång. Många nya äldre kunder har kommit till banken och det har visat sig vara en bra miljö med blandad åldersstruktur hos de anställda. Mer av detta är önskvärt.

Själv blev jag arbetslös vid 56 års ålder och trodde då att ett nytt jobb skulle jag fixa snabbt. Trots den bästa utbildning och erfarenhet blev det nobben. Slutet på sagan blev att jag tog förtida pensionsuttag vid 61 års ålder. Med mig i bagaget fick jag erfarenhet från Ams, multitek, arbetsförmedlare, A-kassa... tyvärr, i de flesta fall, negativ erfarenhet. Det positiva är att jag nu fått mer tid till att skriva och filosofera över livet. Att jag förlorar 24 i pension får man ta med en klackspark, eller?


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 04 aug 2006 10:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: