sourze.se

Två namn till Svenska Akademien

Svenska Akademien, som instiftades den 20 mars 1786 av Gustaf III, har aderton ledamöter och kanske hade han tänkt sig tjugo som är hälften av den Franska Akademiens ledamöter.

Svenska Akademien, som instiftades den 20 mars 1786 av Gustaf III, har aderton ledamöter och kanske hade han tänkt sig tjugo som är hälften av den Franska Akademiens ledamöter. Svenska Akademien är ett samfund vars syfte är att främja den svenska litteraturen och det svenska språket. Idag finns två vakanser efter Lars Gyllensten och Östen Sjöstrand. Troligen kommer Akademien att ha utsett två nya medlemmar till högtidsdagen den 20 december.

Den första kvinnliga ledamoten, Selma Lagerlöf, valdes in 1914 efter en stadgeändring. 1989 valde tre ledamöter, nr 12 Werner Aspenström, nr 14 Lars Gyllensten, och nr 15 Kerstin Ekman att sluta delta i Akademiens möten i samband med Salman Rushdieaffären. 2005 slutade nr 7, Knut Ahnlund delta i Akademiens möten i protest mot att Nobelpriset i litteratur 2004 gick till Elfriede Jelinek. De tre tomma stolarna kan inte nybesättas förrän innehavarna avlidit.

Vem blir då dessa två nya? Idag dominerar författarna bland stolarna men så har det inte alltid varit. Förr fanns det gott om teologer och namn som Nathan Söderblom glömmer ingen. Kan det bli en teolog denna gång? Kanske finns det en chans för förre Ärkebiskopen K G Hammar 63 år från Lund. Bland författarna har vi namn som Per Olov Enquist 72 år, Bodil Malmsten 62 år, Klas Östergren 51 år, Eva Runefelt 53 år, P C Jersild 71 år och Agneta Pleijel 66 år.

Varför inte Bodil Malmsten och K G Hammar? Kanske går Svenska Akademien på en yngre linje och nämnas kan att Katharina Frostensson valdes in vid 39 års ålder. Om Akademien går på den yngre linjen kanske det blir Klas Östergren och Eva Runefelt. Sedan är det ju inte helt ovanligt med överraskningar. En intressant höst väntar!


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 30 jul 2006 13:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: