sourze.se
Artikelbild

Pirates of the Caribbean: Dead Man´s Chest

Jack Sparrow fäktas ige

Betyg VG
Regissör: Gore Verbinski
Manus: Ted Elliott
Terry Rossio
Medverkande:
Johnny Depp
Orlando Bloom
Keira Knightley
Bill Nighy
Jack Davenport
Stellan Skarsgård
Jonathan Pryce
Naomie Harris
Speltid: 150 minuter

Jack Sparrow fäktas igen
Nu är Johnny Depp tillbaka som den svärande, smutsiga, sexiga och supande Jack Sparrow. Han har fått tillbaka sitt älskade skepp Svarta pärlan och allt är som det ska, nästan. Hans trogna besättning misstänker att något är fel, han beter sig ännu konstigare än vanligt. Så får Jack en natt besök av en gammal kär vän från andra sidan graven. Jack har en skuld att betala till Davy Jones, kapten på spökfartyget Den flygande holländaren, ett skepp som är dömt att segla i oändlighet.
I land står Elizabeth Keira Knightley och Will Orlando Bloom i begrepp att gifta sig, men plötsligt finner de sig arresterade för brott mot kronan. Will får dock ett erbjudande om att bli fri, men han måste först leta reda på Jack...

Gillade man den första filmen gillar man säkert den andra, så länge man inte väntar sig något bättre. Film nummer två har allt som ettan hade; humorn, fighterna, actionscenerna och den underbara naturen i tropikerna. Men tvåan är inte riktigt lika bra som ettan.
Det största problemet är att Johnny Depp får för lite utrymme, och att Bloom och Knightley får alldeles för många scener. Både Knightley och Bloom är utmärkta skådespelare, särskilt Knightley, men det kan inte hjälpas; Will Turner och Elizabeth Swann är rätt outhärdliga; självrättfärdiga, blodtörstiga och totalt humorbefriade. Själv hoppades jag i hemlighet att de båda två skulle gå åt Om man bortser från Will och Elisabeth blir man inte besviken på rollbesättningen. Vi får träffa både gamla ansikten från och ettan och nya, förskräckliga karaktärer. Stellan Skarsgård gör ett ruggigt porträtt av Wills pappa. Bill Nighy är fängslande i dubbel bemärkelse som kapten Davy Jones och Mackenzie Crook Ragetti, ni vet piraten med ögat får några av de roligaste replikerna.
Sjörövarmagin finns också kvar, med benknotor, fängelsehålor med döende fångar, knarriga gamla skepp och spöken. Och så förstås, Kapten Jack Sparrow, vars enda kärlek, som så han stolt proklamerar, är havet. Eller?
Det är alltså bara att luta sig tillbaka för 150 minuters sjörövaraction.
Jo ho ho och en flaska med rom.


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 30 jul 2006 17:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: