sourze.se

Israelvänner som kan tänka klart

".. Hur många barn måste dö under de israeliska attackerna innan vi börjar tala om brott mot mänskligheten?" orden är Robert Fisks.

Han är reporter för den engelska tidningen the Independent, befinner sig i Beirut. Han är lite upprörd över de senaste dagarna. I Fisks artikel finns en bild av liket av en liten flicka. Hon dödades tillsammans med sin familj när de, på Israels order, flydde undan en israelisk attack. De var på väg från en FN-bas som vägrade att släppa in dem, allt i enlighet med FN:s policy, framgångsrikt utförd i Rwanda, som verkar vara att hjälpa så få civila som möjligt. Den här familjen är förstås inte ensam. I skrivande stund har 250 människor, de flesta civila i Libanon, dödats. Många fler har förlorat sina hem. Två av de israeliska barnen som dödades av Hizbollahs raketer var israeliska araber. Invånarna i det arabiska kvarteret hade inte fått säkerhetsinstruktioner översatta till arabiska, och det fanns inga skyddsrum eller sirener. Liban-Lait, Libanons största mjölkfabrik har förstörts. Ambulanser har förstörts. Och så vidare.

Om man med Israelvän menar att man anser att Israel bör existera som stat, då kan jag betraktas som Israelvän. Om man med det menar att Israels beslut att starta ett krig som hämnd för två soldater som kidnappats var berättigat är jag det inte. Men säg att man som "riktig" Israelvän av Per Ahlmark-kaliber anser att Israel har rätt att försvara sig med vilka medel som helst. Bortsett från hur många människoliv - civila - det kommer att kosta, om det så skulle närma sig slakten i Darfur. Bortsett från de materiella skador som det för med sig för Libanons stat som är bräcklig efter ett hårt inbördeskrig. Bortsett från hur många människor som blir hemlösa. Även om ni bortser från allt detta borde Israelvänner fördöma det här kriget. "Israel har rätt att försvara sig" säger en "riktig" Israelvän. Visst, men det här är inte samma situation som 67, då fyra arabstater attackerade Israel. Det här är inte självförsvar, det är en styrkedemonstration. Man vill visa Syrien, Iran och Hizbollah att det är farligt att bråka med Israel. Tack, jag tror de vet det redan och i händelse av ännu en förenad attack av arabvärlden mot Israel, i syfte att utplåna landet, borde Israel förbereda sig inför det istället. Krig kostar pengar nämligen, och Israel har ekonomiska problem.

Jag har läst massor av artiklar med sandlådespråk av typen "Det var Hizbollah som började". Dumma Hizbollah, det tycker jag också, men israeliska soldater har gjort räder i Libanon förut och nog hade man kunnat få tillbaka soldaterna med andra medel. Israel gör Hizbollahs krigare en tjänst, för att inte tala om Irans ledare Mahmoud Ahmadinejad, vilka alla vill se klyftan mellan Israel och arabvärlden vidgas ännu mer.
Israel måste kämpa emot terrorismen. Det har man gjort ganska länge nu, med betydande civila förluster, men terrorn fortsätter. Och hur många terrorister man än dödar, så föds det alltid nya. Israel har fler terrordåd att se fram emot nu, mer än tidigare, hur många murar man än bygger. De flesta libaneser ger nämligen inte Hizbollah skulden när civila dödas. De flesta människor som ser barn sprängda i bitar tenderar att bli hämndlystna, det gäller Araber likaväl som Israeler. Och hat föder terrorism. Israelvänner som kan tänka klart i sommarhettan borde ivra för snabb fred.

Källor:
Länk: news.independent.co.uk
Länk: svd.se
Länk: svd.se
Om man vill stödja offren för Israels krigsföring kan man klicka på
www.manniskohjalp.se


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 21 jul 2006 20:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: