sourze.se

Förslag till ny EU-medlem

Läs om ett land som bättre än Turkiet och Ukraina passar in EU-samarbetet och som uppfyller alla Köpenhamnskriterier, har en utmärkt ekonomi och är ett land som både höger och vänster kan acceptera.

OK, jag vet att det inte kommer att ske men som tankeexperiment är det intressant och kan ge ett perspektiv på debatten om nya medlemsstater. Landet jag talar om är Canada. Med "C" och inte "K" som svenskar envisas med att stava.

Nyss hemkommen från en resa i bland annat Canada fann jag i Canadas största tidning en spirande debatt i frågan som faktiskt var riktigt intressant läsning.

Vissa säger att Canada förenar det bästa i USA med det bästa i Europa. Det kan förvisso diskuteras men något korn av sanning finns det i påståendet. Canada är ett rikt land och en rättsstat med ett demokratiskt styrelseskick. Man har låg arbetslöshet, ett utvecklat socialt skyddsnät och en välreglerad marknadsekonomi.

Dessutom har man en mer positiv attityd till invandring och etniska minoriteter än de flesta europeiska stater. Invandrare ses inte som ett problem utan som en tillgång och man saknar i stort de i Europa så vanliga konflikterna inkl bidragsberoendet och ghettomentaliteten. Något som Europa har att lära med andra ord.

Canada skulle dessutom bli en nettobetalare till EU. En ren vinst således för Europa.

Man kan fråga sig hur många av de senast invalda EU-länderna eller kandidatländerna Turkiet och Ukraina som kan uppvisa ens en bråkdel av det Canada har att erbjuda Europa.

Till detta kommer, att Canada har mer av, vad man lite flummigt skulle kunna kalla "Europeiska värderingar", än de flesta europiska länder.

EU skulle vidare få en medlem som har en sund men inte hatfull kritisk inställning till stormakten USA. Canadensarna köper inte lika lätt som européerna de värsta schablonbilderna av USA.

Canada är internationellt engagerad. Deltar ständigt inom ramen för FN:s fredbevarande styrkor. Canadas militärbudget är låg. 1,2 procent av BNP. Inom NATO är det bara Luxemburg och Island som har en lägre andel. Något som borde tilltala vänsterkrafterna i Europa.

Genom sin tvåspråkighet skulle Canadas även kunna utföra en välgörande medlarroll mellan de konstant rivaliserande franskspråkiga och engelskspråkiga staterna i unionen.

Men som sagt, det här kommer nog inte att ske. Europa verkar ha för många fattiga kusiner som är först i kön. Efter Turkiet och Ukraina står väl Vitryssland och Ryssland med mössan i hand för komma in i EU:s bidragskarusell.

Om Ryssland kommer med uppstår det intressanta att EU får en gräns mot USA i Berings sund. Först då kommer nog EU att börja fundera på Canada.

Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 20 jul 2006 23:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: