sourze.se
Artikelbild

Studielån, nej tack… eller…?

Ny statistik från CSN pekar på att allt färre studenter, nu än för fem år sedan, väljer att ta studielån. Man nöjer sig med bara bidraget. En orsak är att för fem år sedan infördes det nya...

Ny statistik från CNS pekar på att allt färre studenter, nu än för fem år sedan, väljer att ta studielån. Man nöjer sig med bara bidraget. En orsak är att för fem år sedan infördes det nya studiestödssystemet med hårdare regler för återbetalning. Läsåret 2000/2001 tog 85,2 lån och resten bidrag. 2004/2005 var siffran 74,6 och allt pekar på att trenden fortsätter. Hela lånet ska nu betalas tillbaks på 25 år Förr skulle lånet betalas med 4 av årsinkomsten. Visst är tanken bra att kanske inte ha stora lån när man kommer ut i arbetslivet efter studierna men…
Jag har inte läst Göran Perssons första bok, men där står visst något om att inte sätta sig i skuld.

Studenterna jobbar extra för att klara ekonomin och för att sänka sina boendekostnader så bor många kvar hos föräldrarna. Jag kan bara hålla med Chalmers Studentkår som menar att studenten ska satsa fullt ut på sina studier och inte behöva jobba för att klara sig. Det borde räcka att jobba under delar av sommarledigheten. Själv jobbade jag som nattvakt på ett fryshus. Ett bra sommarjobb under mina fyra år på LTH.

Vi får nu minst flera negativa effekter av det nuvarande studiesystemet och det första är att då studenterna jobbar tar de jobb från dem som är arbetslösa. Det andra är att vi får studenter med allt sämre utbildning och som inte får en kontinuitet i sina studier. Det tredje är att många studenter känner sig stressade och tappar både glädjen och ambitionen i studierna. Ska vi konkurrera med övriga världen så måste vi ha välutbildade och motiverade utexaminerade.

10 av de som har studieskulder hamnar hos Kronofogden. Här finns lågutbildade och de som inte avslutat sina studier, där CSN har krav om återbetalning. Krav som ökar! CSN får här ett råd och det är att lyssna till studenterna och dess förtroendevalda. Risken är annars att många kommer att resonera: "Varför förlora fem årslöner och dessutom få en stor studieskuld?"
Dessutom får de som hamnar hos Kronofogden framtida problem med sin kreditvärdighet.


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 13 jul 2006 19:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: