sourze.se

Rädda Fotbollen för bövelen!

Fotbollen, denna mest engagerande av alla sporter, har tappat luften och om ingen snart tar fram pumpen kommer intresset nog att pysa över i andra sporter.

Tittarsiffrorna må vara i topp och sponsorintäkterna större än någonsin. Men med den bittra eftersmak som festen i Tyskland håller på att lämna efter sig är det inte otänkbart att detta är så bra som det blir. Att toppen är nådd och folkfesten tar fäste på någon annan tillställning istället framöver.

I årets VM har domarna gjort det mesta rätt men ändå allting fel. Spelarna har gjort det mesta fel men ändå allting rätt. Kommentatorerna har fokuserat på fel saker, krönikörerna har låtsats som om taktik har spelat roll och FIFA har kommit fram till att det bästa är att blunda helt. För det finns så otroligt mycket man önskar att man inte sett.

Australien undkom ett justitiemord mot Kroatien med blotta förskräckelsen bara för att se straffet verkställas ett par dagar senare mot Italien. Uppspelsvarianter och Rit-Ola kombinationer spelade föga roll.

Argentina vann sin åttondel mot Mexiko trots att man redan vunnit. Tur att Maxi räddade det fiaskot.

En stackars rysk domare blev uthängd trots att ingen egentligen tyckte han gjort något fel. Ingen räddade honom.

Ghana klarade sig vidare trots att man blev mer bortblåst än en stetsonhatt i en tornado och Spanien blev förstås mest lurade av alla.

Mer än hälften av alla matcher av avgörande vikt i detta VM hade slutat annorlunda om man i efterhand hade kunnat revidera matcherna enligt regelboken. HÄLFTEN! Hur sjukt är det?

Om en kastgren i OS skulle avgöras på felmätning skulle det bli skandal. Om en skidåkare skulle råka åka fel - fast lika lång - väg blir han diskad. Men om HÄLFTEN av alla matcher i ett fotbolls-VM slutar felaktigt då är det "en del av sporten".

Fan heller det är. En del av sporten är när Maradona dansar tango genom hela engelska försvaret utan att - och detta är minst lika viktigt - någon i England belönar snurrandet med en bortsparkad knäskål. En del av fotbollen är när femtiotusen bortafans får stadium att koka så att bratwurstarna spricker. Att ge danska skaller är det inte.

Simon Bank, som utan tvekan är Sveriges absolut främsta sportkrönikör, lyckades med konstycket att dagen efter Frankrike/Spanien matchen skriva följandei Aftonbladet:

"2-1 kom på en tveksam frispark som Vieira nickade in, men det spelade ingen roll. Spanien var redan bortcoachat och bortdomnat i sin egen förlorarhistoria."

Spelade ingen roll? Ingen roll? Det blev ju MÅL! Och innan det målet stod det 1-1. Ingen sportpoesi i världen kan kamouflera det faktumet.

Inte heller nämns något om Henrys filmning som på många vis var värre än den som skickade en utfryst Rivaldo på ökenvandring för fyra år sedan. Och hur kan man ens påstå att det var tveksamt? Henry fuskade. Vad spelar det då för roll var armbågen egentligen tog?

Utan tvekan undviks detta ämne av herr Bank och kollegor därför att sanningen är för jobbig. Sanningen om att ett solklart fusk avgjorde matchen och att lagen lika bra kunnat dra sticka vid mittlinjen om segern.

Men det värsta av allt är att det vore så oerhört enkelt att göra det bättre.

1. Inför retroaktiva filmavstängningar i stora mästerskap/cuper. Låt en oberoende kommitté granska varje match i efterhand. Varje incident av uppenbar filmning där spelare nuddas vid axeln och tar sig om smalbenet i en kvart premieras med avstängning.

2. Videoassistans till linjemän vid inkast och hörnsituationer. Många fall är enkla, men ett par är oerhört svåra. Vems boll är det egentligen? Om det tar Tv-tittarna tre sekunder och ta del av en perfekt repris, varför har inte linjedomaren samma möjlighet? Det viktigaste beslutet - att bollen är över linjen och spelet bör blåsas av - är ju redan fattat.

3. Målkamera. Så klart. Hockeyn dog inte precis av det införandet.

4. Liberala offsideregler. Det görs mindre mål i detta VM än på mycket länge. En anledning är det strikta offsidetolkningen som är omöjlig att pricka i varje given situation. En tolkning av regeln som säger att vid minsta tvekan fria, skulle marginalsituationerna minska betydligt och dömningen underlättas.

Fyra busenkla knep som fortfarande låter fotboll vara fotboll men som sannerligen inte accepterar att spelare leker Greta Garbo och som inte utser domare till Quislingar. I onödan.

Att så många till synes professionella yrkesutövare tillåts förstöra ett livs fest för så många dyrt betalande fans genom att uppenbart och odiskutabelt försöka fuska är ohållbart. Det finns ingen gråzon. Får jag en snyting på armen och signalerar att hjärnan tryckts ut genom näsan, så förvränger jag sanningen. Och det får man inte. Punkt slut.

Fy fan för Henry och Grosso för att de tycker fusk är värdigt. Fy fan för alla kommentarer och krönikörer som ritar streck kors och tvärs över hela plan när de egentligen borde ha dragit streck över hela matcher och fy fan för FIFA som piper till som små möss, skäller lite på domarna, och sedan återvänder till fortet för att räknar pengar.

Fy fan även för mitt lag Danmark som snubblade sig ur VM redan långt innan det hela började och även till alla de coacher i europeiska topplag som sniffat zonspel och Svennisförsvar och förstört alla spelares lusta att göra det där lilla extra.

Afrikanerna har snurrat vilt utan kontroll. Asiaterna har snurrat kontrollerat utan vildhet
medan Zlatan, Totti och grabbarna mest har stått med ryggen mot mål och skarvat långbollar. Förutom en och annan isolerad peta-spring-fall-dö-vinka-dribbling förstås.

Snälla, rädda min fotboll den som kan. Det är bara ett år och 11 månader kvar till EM!


Om författaren

Författare:
Kim Lund

Om artikeln

Publicerad: 29 jun 2006 11:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: