sourze.se
Artikelbild

Beck - skarpt läge

En man kommer hem till sin familj och beter sig trevligt och omtänksamt mot de båda barnen. Han hälsar kärleksfullt till sin sambo.

Regi:
Harald Hamrell
Medverkande:
Peter Haber
Mikael Persbrandt
Ing-Marie Carlsson
Måns Nathanaelson
Källa Bie
Originaltitel:
Beck - Skarpt läge
Produktionsår:
2006

Några minuter senare börjar han misshandla henne. Beck fans bör varnas, den nya Beck filmen innehåller många realistiska scener av kvinnomisshandel. Kvinnan lyckas slå sin plågoande medvetslös med en flaska och flyr med sina barn. Morgonen därpå har Beck och Gunvald Larsson ett mord att reda ut….
I den här Beck filmen får vi följa med i Gunvald Larssons privatliv, han blir nämligen personligen involverad i ett av misshandelsfallen. Gunvald Larsson är ovanligt nedtonad i den här filmen, inte alls den machotönt vi är vana vid. Beck är tack och lov som vanligt, har som vanligt problem med sin knäppe granne, som fortfarande lyckas vara rolig. I den här filmen är humorn ovanligt viktigt, på grund av sitt trista tema. Mord är förstås aldrig roligt, men det är lättare att distansera sig från komplicerade mordfall än till kvinnomisshandel, som är mer vardagsnära.
De två misshandlande männen är tack och lov inte stereotyper, de är varken elaka skäggiga muslimer med dålig kvinnosyn pga sin "kultur" eller white trash killar med alkoholproblem. De är på ytan helt vanliga män, välanpassade och välartikulerade. Våldet inom dem visas bara inom familjen, och blir desto mer skrämmande. Harald Hamrell är också duktig på att skapa spänning, särskilt i slutet. Dialogen blir ibland lite krystad, och vissa nya skådespelare är sämre än andra. Men det är ända den bästa Beck film jag sett på länge.


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 28 jun 2006 11:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: