sourze.se

Vattnigt manus sänker Poseidon

Lyxkryssaren Poseidon träffas av en monstervåg och välter. Kaptenen beordrar alla passagerare att stanna och vänta på hjälp.


Betyg -G
Originaltitel: Poseidon
Regissör: Wolfgang Petersen
Manus: Mark Protosevich
Paul Gallico
Medverkande:
Josh Lucas
Kurt Russell
Richard Dreyfus
Jacinda Barrett
Emmy Rossum
Speltid: 99 minuter

En liten grupp, bestående av en före detta brandman Kurt Russel med sin dotter, och dennes pojkvän, en singelmamma och en äldre arkitekt Richard Dreyfus vägrar att lyda och försöker ta sig ut på egen hand, ledda av en yrkesspelare Josh Lucas. Det blir en minst sagt besvärlig upplevelse, och under deras livsfarliga färd upp till ytan lär sig alla något om sig själva. De som överlever.
Wolfgang Petersen är en bra regissör, som har bakom lysande filmer som Das Boot och Troja. Han kan som alltid skapa spänning, storslagna scener och heroiska bragder, vare sig det handlar om belägring av Troja eller kamp mot vattenmassor. Monstervågen är mäktig, vattnet är mäktigt och en av hjältarna utför en bragd som är det häftigaste jag sett sedan Uma Thurman härjade i Kill Bill.
Men det räcker helt enkelt inte. Det är inget större fel på storyn, men karaktärerna är för platta. Man kan inte förvänta sig djuplodande karaktärer; ett komplicerat själsliv är bara i vägen i en actionfilm- men man måste få sympati för personerna. Man tycker varken illa eller bra om de flesta av dem, och blir knappast chockad vid dödsfallen. Vissa av skådespelarna är dessutom så irriterande dåliga att man bara tänker kan hon inte gå och dö någon gång? Särskilt Emmy Rossum som mest biter sig i läpparna och stirrar bevekande med sina bambiögon. Petersen lyckas med vissa scener, vilket gör att filmen får godkänt, men hans val av vissa skådespelare var mindre lyckat, precis som hans val av manus. Trist.


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 25 jun 2006 22:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: