sourze.se
Artikelbild

Skapa porrfria anstalter

"Att grova sexualbrottslingar ska ha tillgång till porr under fängelsetiden samtidigt som de deltar i behandling är lika olämpligt som att behandlingshem för spelmissbrukare erbjuder roulettspel efter terapisessionerna..."

Eftersom målet med en fängelsetid är att ändra ett destruktivt beteende är det viktigt att sexualbrottslingar vistas i en miljö som främjar goda behandlingsresultat. Det finns därför fördelar med att exempelvis ha särskilda
anstalter och avdelningar inom rättspsykiatrin för sexualbrottslingar. Vi i folkpartiet menar att dessa också bör vara porrfria. Vi måste här göra skillnad mellan informationsfriheten för "vanliga" interner och de som specifikt är dömda för grova sexualbrott. Naturligtvis påverkas inte sexualbrottslingars beteende enbart av porrkonsumtion, men många inom kriminalvården menar att det motverkar framsteg i behandlingen.

Mot denna bakgrund var det beklämmande att instans efter instans under våren slagit fast att personer dömda för grova sexualbrott även under sin behandlingsperiod ska ha rätt till porr. Det specifika fallet gäller en fånge på Härnösandsanstalten som avtjänar ett åttaårigt straff för bland annat grov våldtäkt. Kriminalvården själva ville förbjuda mannen att läsa porrtidningar, dels för att det skulle påverka sexualbrottslingens terapi negativt och
samtidigt hota säkerheten på anstalten. Mannen överklagade beslutet till länsrätten som höll med honom. Fallet överklagades av Kriminalvårdsmyndigheten
till kammarrätten som också var på mannens sida. Nu ska frågan prövas av regeringsrätten.

Att grova sexualbrottslingar ska ha tillgång till porr under fängelsetiden samtidigt som de deltar i behandling är lika olämpligt som att behandlingshem för spelmissbrukare erbjuder roulettspel efter terapisessionerna eller alkoholavvänjning inleds med en nubbe.


Om författaren

Författare:
Birgitta Ohlsson

Om artikeln

Publicerad: 22 jun 2006 11:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: