sourze.se

Det låg i luften. Visst gjorde det?

Först pumpas ballongen upp och sen spricker den med ett poff och allt blir bara grått och meningslöst trots sommarvärme och sol.

0-0 mot Trinidad och Tobago i fotbolls-VM är ett misslyckande. Inte fiasko, inte katastrof men ett rejält misslyckande. Det fanns mer svenska fans på läktaren på Westfalenstadion i Dortmund än det finns registerarade fotbollsspelare på Trinidad och Tobago. Bordet var dukat, snapsen upphälld. Skål och sen baksmälla.

Ett upphaussat svenskt lag med massivt publikstöd stod uppradade som gula kycklingar. Aldrig har väl Du gamla du fria ljudit så högt på ett idrottsevenemang tidigare på bortaplan. Detta stärkte “Warrior Boys" från Trinidad och Tobago och gav spagettiben hos svenskar.

Men Sverige hade inte bortaplan mot Trinidad och Tobago. En mindre svensk stad hade tagit sig till Dortmund för att heja fram Zlatan, Henke, Ljungberg och co.

Det är då som svenska lag är som mest sårbart. När det förväntas seger, bra spel och många mål knyter det sig hos trygghetstörstande svenskar. 6-0 till Sverige var det många som tippade före matchen. Jo,jo, det är att ha förväntningar på ett lag som gjort ett mål på de senaste tre matcherna. Supertrion Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic och Fredrik Ljungberg jobbade hårt men hade en ganska tung dag på jobbet. Alla tre var nära att näta men bara nära.

Einsteinfrågan före matchen löd Kim Källström eller Anders Svensson på mittfältet? Det blev naturligtvis Anders Svensson eftersom det är mycket svårt att slå sig in som ordinarie i ett svenskt landslag. Men det är ännu svårare att spela sig ur förbundskaptgen Lars Lagerbäcks lag. Därför fick Svensson spela istället för en frustande, entusiastisk, formstark Kim Källström.

Det visade sig vara ett felaktigt val. Ganska snart stod klart att Anders Svensson tappat i både tempo och spelglädje. Alla som tittade på matchen såg detta. Vad göra?

I 77:e minuten tyckte Lagerbäck att det var dags för Kim Källström att komma in i matchen. Inhoppet satte fart på Sverige. Kim hittade öppningar i det kompakta T&T-försvaret med sina precisa passningar. Det skapade klara
målchanser. Inhoppande Marcus Allbäck hade två bra chanser, Zlatan Ibrahimovic en och Sverige hade ett massivt spelövertag som nog var skenbart till viss del. T&T spelade med tio man under nästan en hel halvlek men höll tätt. T&T:s tränare holländaren Leo Beenhakker sa att det svenska spelet var lätt att läsa. Lagerbäck är förutsägbar och man kan till och med förutse svenskarnas tredje byte.

Men sanningen var att kämpaglöd, Shaka Hislop i mål och rejäl portion tur räddade Trinidad och Tobago som visade härlig glädje över sina första VM-poäng någonsin.

Sverige hade ett spelövertag med 60-40 i procent.Sverige vann avsluten med 18-6, varav på mål 6-2. Det blev 0-0. Är inte fotbollen härligt oförutsägbar? Nu måste det bli vinst mot Paraguay som är bra mycket bättre än T&T. Men
bara på papperet.


Om författaren

Författare:
Lars Bred

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2006 12:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: