sourze.se
Artikelbild

Vad hände på det fjärde planet?

Än vet vi inte allt om vad som hände 11 september 2001. United 93:s öde skildrar hjältar, terror och explosioner

Titel: United 93
Land/år: USA-England, 2006
Genre/speltid: Dramadokumentär, 91 min.
Manus/regi: Paul Greengrass
Skådespelare: Christian Clemenson, Trish Gates, Polly Adams, Cheyenne Jackson, Opal Alladin, Gary Commock, Nancy McDoniel, David Alan Basche m.fl.
Biopremiär: 18 augusti
Betyg: G

Paul Greengrass är filmaren som inte räds de tunga ämnena i livet. Med United 93 gör han en djärv manöver som kan sluta i utebliven publik och kritikersågningar. Men jag tror inte det. Även om amerikanerna självklart helst ser filmen för att bekräfta sin egen förlust vilket också på något egendomligt sätt rättfärdigar det pågående kriget i Irak och trakasserierna av Iran så kommer nog övriga världens biopublik att lösa biljetter även till denna film. Greengrass har skrivit manus och regisserat skildringen av vad som hände på det fjärde planet och flygledartornen i New York och Washington under den tragiska dagen 11 september, 2001.

Två kapade plan demolerade som vi vet Twin Towers i New York. Ett plan skadade Pentagon, om detta vet vi mindre. Detta, det fjärde planet som var på väg mot Washington, vet vi nästan ingenting. Manuset är baserat på de telefonsamtal som passagerare hann ringa till sin anhöriga innan planet, en Boeing 757, kraschade i Shanksville, Pennsylvania och samtliga omkom samt de amerikanska myndigheternas egna officiella rapporter. Spekulationer om inte planet skjutits ned av militären har länge cirkulerat i världen men här har man valt att tro på den allmänna bilden att några passagerare gjorde motstånd efter att piloterna mördats av de fyra kaparna. Oavsett om planet styrdes i marken av en av kaparna eller en passagerare är det mer eller mindre vederlagt att passagerarna på United 93 var de enda som gjorde motstånd och därmed indirekt förhindrade en terrorattack. Kaparnas mål tros ha varit Vita huset eller Capitolium.

I den lysande The Theory of Flight 1998 med Kenneth Branagh, Helena Bonham Carter och Holly Aird behandlas kärlek, sex och rädslan för döden. I Bloody Sunday 2002 skildras hur vidrigt de brittiska soldaterna och IRA kunde bete sig under den nordirländska konflikten. I United 93 är vi långt borta från dessa djupa frågor men Greengrass stilgrepp är ändå lätt att känna igen. Människorna återges på ett vardagligt och enkelt sätt, vilket förstärks av de tämligen okända skådespelarna. Karaktärer föds genom enkla drag och gester, vill man ha en extra kudde, är man morgontrött eller måste du få tillgång till en dator? Någon är ny på jobbet medan andra aldrig haft ett annat arbete. Ändå lär vi aldrig riktigt känna någon väl.

Greengrass har mycket gemensamt med sina landsfränder Ken Loach och Mike Leigh även om han aldrig blir lika politisk och kanske har han inte blivit mest känd för sina bästa filmer. Jason Bourne-filmerna med Matt Damon är ingalunda dåliga utan snarare ganska spännande men knappast några tänkvärda alster filmvärlden inte kunnat vara utan. Ansvarig för den andra filmen The Bourne Supremacy 2004 och kommande tredje delen The Bourne Ultimatum 2007 är just Greengrass.

En pratig men rätt trovärdig film som är väl värd att se om man har ett intresse i vad som skedde under terrorattacken mot USA 2001 eller flygplan och flygplatser i allmänhet.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 07 jun 2006 16:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: