sourze.se
Artikelbild

Reynolds har misslyckats igen

Ännu en version av Tristan och Isolde har gjorts. Förgäves kan tyckas men visst, en söndagskväll på trean, ok då...

Titel: Tristan Isolde
Land/år: USA-England, 2006
Genre/speltid: Action-romantiskt drama, 125 min.
Manus: Dean Georgaris
Regi: Kevin Reynolds
Executive producer: Ridley Scott
Skådespelare: James Franco Tristan Sophia Myles Isolde Rufus Sewell Lord Marke Mark Strong Wictred
Henry Cavill Melot Bronagh Gallagher Bragnae
Betyg: G-

När västra Rom har fallit och barbarer härjar delar av Europa fritt är det Irlands härar som är starkare än de engelska till skillnad från idag. Över de södra sunden korsar då och då skepp med handel eller stridsstinna män, oftast det senare.

Så en dag skickas Tristan, en ung mäktig skendöd krigare ut med en båt för likbränning men klarar sig mirakulöst ända till Irlands kust. Där finner den pacifistiska kungadottern Isolde sin hjälte som hon vårdar ömt och medicinerar i en grotta. Frisk återvänder Tristan till England i triumf för att delta i enandet av olika engelska län som enas för att motstå de starka irländska stammarna.

Men irländarna är sluga och lovar bort Isolde i en tävling där även engelsmän bjuds in för att kunna splittra de förende länen. Omedveten om att Isolde är priset antar även Tristan utmaningen och vinner tävlingen. Dock vinner han sin käresta till sin kung och triangeldramat rullar igång...

Ett tiotal tv-filmer och några biofilmer med Tristan och Isoldes melodramatiska öde har redan nått publiken under det förra århundradet. Nu var det några år sedan men har jag inte helt fel gjordes en fransk version för bara en tid sedan.

Alltså, temat är nött men också etablerat. Publiken vet vad den får men är också lite mer kräsen. Så även jag. Vad som kunnat bli en pampig Gladiator med Ridley Scott som ex.prod. eller säkert ville vara lite av Baz Luhrmanns lysande Romeo Juliet från 1996 blir snarare något som klarar sig någorlunda en söndagskväll på trean eller femman.

Kevin Reynolds har misslyckats förut, det var ju han som gjorde kanske världens sämsta film genom tiderna: Waterworld, så jag är inte förvånad. Men frågan är hur han lyckas hålla sig kvar i Hollywood då han skapat skräp fler än en gång? Versionen av Greven av Monte Cristo från 2002 var inte heller rolig att se.

Jaja, bättre lycka nästa gång.



Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 07 jun 2006 14:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: