sourze.se

Är sex timmars arbetsdag en utopi?

Sex timmars arbetsdag har blöts och diskuterats under många år. Några hävdar att detta är lösningen på vår arbetslöshet, andra håller inte med.

Är sex timmars arbetsdag en utopi?
Sex timmars arbetsdag har blöts och diskuterats under många år. Några hävdar att detta är lösningen på vår arbetslöshet, andra håller inte med. I debattprogram på debattprogram hör man att de kvinnor som vill vara hemma och "passa" sina barn hamnar i kvinnofällan, och lösningen på detta scenario är just sex timmars arbetsdag -med samma lön. V har denna inställning sen många år. Det verkar dock som kvinnoförbundet och kommunal gett upp kampen?

Nu är ju sanningen den att vi är medlem i EU och där är utgångspunkten 48 timmars arbetsvecka. Här är arbetsmarknadsministrarna inte överens, utan England vill öppna för längre arbetsvecka och Sverige för kortare. 36 timmars arbetsvecka har aldrig nämnts i EU och kommer aldrig upp på bordet. Att varje land själv skulle få bestämma sin arbetstid kan vi också glömma.

Med tanke på den höga arbetslösheten i Europa och att vi lever allt längre blir det nog att anpassa sig till 48 timmars arbetsvecka. Här gäller också att pensionsåldern kommer att närma sig 70 år. Ersättningsnivån kommer då att ligga på runt 50 . Vem vet, här har kanske EU också synpunkter! Är det dags att dra sig ur EU?
Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 03 jun 2006 17:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: