sourze.se

En kärv prognos

The Weather Man ger oss ännu en plågad men tänkande man karaktäriserad av Nicholas Cage

Titel: The Weather Man
Land/genre: USA, drama
Speltid/sensmoral: 101 min, "Prioritera familjen, kämpa på ditt eget projekt och ät nyttigt"
Regi: Gore Verbinski Pirates of the Caribbean 1-3
Manus: Steve Conrad Wrestling Ernest Hemingway
Musik: Hans Zimmer Rain Man, Ring 1&2, da Vinci Code
Skådespelare: Nicholas Cage, Michael Caine, Hope Davis, Michael Rispoli, Gil Bellows, Judith McConnell m.fl.
Betyg: VG

Väderpresentatören Dan Spritz har misslyckats rejält med familjelivet och försöker förgäves att få tillbaka sin fru. Samtidigt som det sociala lider även relationen med den sure och berömde författarpappan är skral går karriären rätt bra.

Dan vill hjälpa sin mobbade och överviktiga dotter utan egen vilja och sonen som röker marijuana och börjat umgås med ett äckel till socialarbetare. Pappan insjuknar i cancer och sonen arresteras medan Dan erbjuds ett av de bästa väderjobben i landet; på Hello America. Misären eskalerar och Dan måste snart ta obehagliga beslut...

I kritiken mot näringsfattig fast food-mat, och hur neurotisk trots allt en älskande familj kan te sig, får vi ännu en gång en plågad men tänkande man karaktäriserad av Nicholas Cage.

Senast var Lord of War som även den bjöd på en inre monolog gestaltad av en nu lite äldre och mindre teatralisk Cage. Resultatet blir gott också i denna film. Musiken av den fenomenale Hans Zimmer hjälper till och fotot imponerar trots att det estetiska helt klart är underordnad speakerrösten och det tragikomiska i att aldrig bli betrodd.

Vissa geografiska scripta- och manusmissar irriterar lite detaljer mellan Chicago och New York men sympatin man känner för den stackars Dan gör att man har överseende och bara väntar på att allt ska ordna upp sig.

...Om det nu gör det?
Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 26 maj 2006 20:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: