sourze.se

Arbetslösheten - en klassfråga?

Ny statistik visar på att ett gammalt spöke. Den genomsnittliga arbetslösheten i en kommun är en sak men det finns bostadsområden med en extremt hög arbetslöshet.

Arbetslösheten - en klassfråga?


Ny statistik visar på att ett gammalt spöke. Den genomsnittliga arbetslösheten i en kommun är en sak men det finns bostadsområden med en extremt hög arbetslöshet. Segregationen spelar upp samma teaterpjäs som förra året och nu börjar scenkläderna bli rejält slitna. De välmående innerområdena har låg arbetslöshet och som alltid är det ytterområdena som tar stryk. Här får nästan inga ett nytt jobb.

Även inom dessa områden finns det en segregation. De som bor i de grå hyreslängorna från sextiotalet har ofta en arbetslöshet som kan vara upp till 3-4 gånger större än de som bor i villaområdena inom samma område. Invandrarna tar stryk. De med låg utbildning tar stryk. Barnen, allas vår framtid, tar stryk!

Siffrorna talar sitt tydliga språk och inte blir det bättre när teve följer upp de "rika" mot de "fattiga" områdena. Här dyker samma bild upp. Få från ytterområdena fortsätter sin utbildning på högskola/universitet, och vi ser här arbeten som städare… renhållningsarbetare… mekaniker… grovarbetare… diskare… 

Däremot kan vi måla en bild med palettens alla kulörta färger för de "rika" områdena. Här faller sällan någon ur ramen, och nu rör vi oss med helt andra yrken som kräver utbildning på högskola/universitet… advokat… VD… vice VD… civilingenjör… ekonom… 

Jag ser också på teve när det är skolavslutning och då man samlas för avsked. De "rika" ser ut att komma ifrån filmens värld, och kläder och make up visar upp sig, med ett skratt, för världen. Här äts det på porslin från Rörstrand medan ytterområdena får nöja sig med vitt porslin från IKEA. Jag ser på deras kläder och minns Folkparkernas tidsepok. Nog trodde jag denna tid var utdöd! 

Då jag växte upp på femtiotalet i en arbetarfamilj skulle jag inte tro på denna ovan framtidsvision. Vi har tagit ett steg framåt men två bakåt, och jag är rädd för att tidsfristen snart går ut och vi blir diskade.Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 21 maj 2006 15:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: