sourze.se
Artikelbild

Carolas chanser enligt bettingmarknaden

Mellan den 18-20 maj avgörs det vilket land som kommer att bli årets vinnare i Eurovision Song Contest 2006 och spekulationerna om vem som skall vinna är redan igång.

Det har diskuterats mycket de senaste dagarna om misslyckade grekiska repetitioner, finska Internet kampanjer för Lordi och franska representanter som sagt att deras bidrag är för bra för Eurovision. Samtidigt har diskussionerna om östländernas inflytande åter tagit fart men trots rumäniens starka bidrag tror experterna att de västeuropeiska bidragen i år har större chans än på länge att ta hem segern. Sverige, Norge, Belgien, Finland, Tyskland och Storbritannien ligger bland favoriterna och är alla guldkandidater och intresset för Norge har successivt ökat. Christine Guldbrandsen som kallas den "blonda nordiska gudinnan" i grekland har med sin starka röst och eleganta uppträdande gjort den norska "Alvedansen" till en farlig konkurrent till Carolas "Invincible".

Tävlingarna inleds under torsdagskvällen med semifinalerna och Carola med startnummer 20 av 23 i semifinalen har en perfekt placering med ett starkt bidrag. Hon tillhör tillsammans med greklands Anna Vissi en av de riktigt stora stjärnorna i Aten och hon har redan blivit mycket uppmärksammad. Den sena placeringen i semifinalen tros öka hennes chanser att vinna vilket ger henne en möjlighet att introducera sitt bidrag till den europeiska publiken och stjäla mediautrymmet från hennes konkurrenter. Carola åkte tidigt ner till Grekland och bokade hotellrummet innan hon vunnit den svenska uttagningen för att kunna positionera sitt bidrag.

Förhoppningsvis ger hennes aktiva medie- och pr-kampanj utdelning och flera experter tror att hennes charm kommer att smitta av sig på de Europeiska TV-tittarna. Den andra deltagande svenskan, Sandra Oxenryd, sjunger för Estland och det finns en liten chans att de skandinaviska stödrösterna går till henne om båda kvalificerar sig till finalen. Sandra började sin sångkarriär som elvaåring, kom tvåa i Fame factory år 2005 och vann den estniska melodifestivalen med Through My Window.

Det stora samtalsämnet inom bettingbranschen är dock om den finska Vote Lordi-kampanjen kommer att få någon genomslagskraft i den europeiska omröstningen. En grupp svenska bloggare och internetaktivister har som mål att störa tävlingen och rösta fram det uppseendeväckande finska hårdrockarna till en seger vilket enligt dessa skulle förstöra tävlingen. Spelbolagen som tidigare ignorerade kampanjen har under morgonen sänkt oddsen för att finland ska hamna i toppen efter dels imponerande repetitioner med överraskande positiva reaktioner från publiken och en stor genomslagskraft för votelordi-kampanjen i europeiska medier.

Det kommer garanterat att bli en jämn strid i året omröstning med stora regionala skillnader i hur rösterna läggs och frågan är om Västeuropa kommer att enas bakom något av de skandinaviska bidragen. Östländernas röster kommer förmodligen att läggas antingen på Rumäniens 90-tals italienska disco bidrag eller på rysslands Dima Bilan som vunnit priser på MTV Russian Music Awards. Med starka bidrag från Östeuropa måste Carola snabbt få stöd från både granländerna och Centraleuropa för att kunna vinna. Grekland med sin geografiska position är alltid segertippat och får ofta röster från Medelhavsländerna.

I år finns det ett sannolikt scenario som kan ge Carola segern och leda till att nästa års festival avgörs i Globen. Vi tror att de starka bidragen från Grekland och Rumänien riskerar att ta ut varandra och att rösterna från Öst- och Sydeuropa kan splittras mellan Grekland, Rumänien och Ryssland. Kan Carola utnyttja den här splittringen och säkra stöd från Skandinavien och plocka höga poäng i västländer som Tyskland, Storbritannien, Holland och Irland har hon goda möjligheter att vinna.

Men vem vet, imorgon kanske vi alla sjunger på de finska bidraget:

Hard Rock Hallelujah!
Hard Rock Hallelujah!

The saints are crippled
on this sinners’ night
Lost are the lambs with no guiding light


Om författaren

Författare:
Fredrik Bjurfjäll

Om artikeln

Publicerad: 18 maj 2006 00:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: