sourze.se
Artikelbild

Orgasm & Fotboll

"I framtiden kommer kanske folk framför teveapparaterna vråla "Nu gick det för Jihde!" när det blir mål till Sverige?"

Sommaren kommer att bli en enda lång intellektuell förolämpning. Redan ryser jag vid tanken på vad min stackars hjärna ska utsättas för. För nu ska vi glömma verkligheten.

Eländet kommer att starta med fotbolls-VM. Jag har inget emot fotboll, kommer säkert att se Sveriges matcher. Samtidigt gäller dock att behålla den inre styrkan, att inte dras med i meningslöst pladder och hysteri. Att inte falla i fällan och tro att något viktigt sker även när media inte rapporterar om något annat.

Med andra ord, att inte låta sig förvandlas till en kåt apa i den tjattrande flocken.

Vad menar jag? Den som analyserar reportrarnas hysteriska skrin i direktsändningar, kan inte annat än misstänka att det egentligen handlar om något annat än fotboll. Här demonstreras inför miljonpublik en upphetsning som endast kan bero på någon slags sexuell perversion. Det måste handla om vår starkaste drift, skrien av upphetsning kan bara förklaras på detta sätt.

I framtiden kommer kanske folk framför teveapparaterna vråla "Nu gick det för Jihde!" när det blir mål till Sverige? Vem vet.

Länge har jag misstänkt att hängivna fotbollsfans egentligen är utomjordingar. De låtsas bara vara människor. Riktiga människor får aldrig orgasm därför att en boll sparkas in i ett mål.

Mutanterna kräver dessutom långa förspel. Sändningarna börjar därför uppemot ett par timmar före avspark. Detta för att "snacka upp" intresset: öka upphetsningen. Vilket är ett jäkla slöseri med sändningstid eftersom det bara är mutanterna själva som tänder på grejen.

Vi andra känner oss inte delaktiga alls. Mutanterna generar oss istället, vi sitter där och rodnar för deras skull. Men nu förstår vi bättre det obegripliga: varför fotbolls-VM och prostitution kopplas samman. Stackaren som hållit på förlorande lag har bara en sak att göra efter matchen - rusa till bordellen.

Vi icke-mutanter menar också att spektaklet enbart handlar om fotboll. En stunds tidsfördriv, kan man säga. Och visst är idén kul: att äntligen få se ett gäng multimiljonärer göra skäl för pengarna. Det är ju inte så vanligt.

Ändå kommer en och annan kulturnisse sitta bänkad i tevesoffan och prata om fotbollens inneboende skönhet och höga kulturella värde. Vilket bara är mumbo-jumbo och ett försök att göra sig själv folklig. Fotboll gör världen varken bättre eller sämre hur mycket man än vill få oss att tro motsatsen.

Senare i sommar äger dessutom friidrotts-EM rum här i Göteborg. Dit ska kommenderas 1 000 extrapoliser. En del av dem är förresten redan här och rekognoscerar. Dessa tas från andra håll i landet där ordningen och säkerheten blir satt på undantag. Brottsutredningar kommer att ligga på is. Buset, rattfyllon och fortkörare kommer att få fritt fram. Om nu inte alla fridstörare åker till Göteborg för att kolla EM förstås. I så fall är kommenderingen logisk.


Dessutom kommer rikets intellektuella klimat bli ytterligare försämras från en låg nivå när valrörelsen sparkar igång på allvar. Ledande reklambyråer har för tvåhundra miljoner kronor klurat ut vilka lögner som bäst går hem hos folk. Och det var egentligen om detta jag skulle skriv denna gång. Men jag lär återkomma. Även om det känns tungt just nu.


Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 16 maj 2006 19:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: