sourze.se

Invandringsproblem

Vi har ett invandringsproblem i Sverige idag. Jag som skriver detta är 25 år, vit man och heter Johansson i efternamn - den siste som får skriva en sådan sak.

Jag hade en universitetsprofessor för några år sedan, en invandrad engelsman. Han hade svensk hustru, hade bott och arbetat i Sverige i 8 år. Han kunde bara några ord svenska och höll sina föreläsningar helt på engelska. Det är för mig helt ofattbart hur en man med denna bakgrund vägrar lära sig det svenska språket. Dessutom kräver han att omgivningen skall anpassa sig till att han bara talar engelska. Detta är tyvärr det klimat som råder idag i svensk invandringsdebatt - krav om rättigheter, men skyldigheterna törs ingen ta upp. Rasiststämpeln är fruktad.

Jag tänker ibland på att flytta utomlands. Vilka förändringar det skulle innebära för mig - jag skulle behöva lära mig ett nytt språk, anamma den kultur som råder i landet och vänja mig vid deras seder och bruk. Jag vet att om jag flyttar så är det både i mitt intresse och min skyldighet mot samhället att anpassa mig till det. Jag kan inte kräva att jag ska få vara ledig på Midsommarafton och Julafton, och skriker jag diskriminering kommer folk i bästa fall skratta.

Det senaste exemplet på en oerhört snedvriden debatt är sjalförbudet vid Minervaskolan i Umeå. Rektorn anser att det inte är tillåtet med huvudbonader inomhus, oavsett syfte. En gammal svensk etikettregel, som vi alla känner till. Har jag som invandrad svensk rätt att sätta min tradition framför samhällets? Uppenbarligen finns det muslimer i Umeå som är av den åsikten. En debatt där ena sidan redan kallat den andra "rasist" har ingen chans att leda till något konstruktivt.

Jag tror medelsvensson idag blir alltmer trött på kompromisslösheten som de möts av från vissa invandrargrupper. I Sverige är vi vana att ta en diskussion och försöka hitta en lösning som alla blir nöjda med. Att gå in i debatten och kräva sin rätt utan att vilja vika en centimeter, samt att ta till diskrimineringskortet om någon säger emot - det gör att medelsvensson blir alltmer främlingsfientlig, sakta men säkert.

Sverige måste våga ställa krav på invandrare. Det första kravet är att en invandrare ska göra sitt yttersta för att lära sig svenska. Utan prestationskrav kommer ingen att ta ansvar. Och som en vis person en gång skrev: Med misslyckad integration kommer främlingsfientlighet som ett brev på posten.

Jag efterlyser en konstruktiv debatt med kompromissvilja där rasiststämpeln lyser med sin frånvaro. Om inte detta sker tror jag att vi kommer att ha ett uttalat främlingsfientligt parti i riksdagen inom en 10-årsperiod. Och jag vill faktiskt inte se det hända, tro det eller ej.


Om författaren

Författare:
Kjell Johansson

Om artikeln

Publicerad: 03 apr 2006 12:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: