sourze.se

Urholkad pension?

För några år sedan fick sex av Securitas direktörer 1 miljard kronor att dela på. Jag undrade vid detta tillfälle: "Hur mycket får då aktieägarna när en förmögenhet ges till anställda direktörer?"

Vad tänker svenska folket om vår riksdag när den utan någon som helst kompensation för de blivande pensionsspararna i aktiefonder 4 5 milj. medborgare lovar bort dem som kunder till den svenska aktiebörsen! Varje kund skulle spara i aktiefonder 30 40 år! En jätteaffär! Om varje svensk blir delägare i näringslivet är det självklart mycket positivt, och alla kan då känna ansvar för sitt fosterland. Det finns dock en hake. Man kan inte begära att en löntagare skall ha tid eller kunskap att från 700 fonder välja ut de som ger störst vinst. På lång sikt sägs det dock att aktier alltid ger vinst. Faran med det här scenariot är de multinationella börsföretagens lönekultur för sina direktörer.

I Sverige är det idag helt normalt att ge en anställd börsdirektör 500.000 kr i månadslön. Det sägs: "Om vi inte betalar dessa löner får vi inte duktigt folk." Man undrar, om en direktör får 200.000 kr över varje månad måste det bli problem med att placera detta överflöd 12 gånger om året. Kan man räkna med en full arbetsinsats av en anställd som kanske har sina tankar på annat håll, åtminstone undermedvetet.

Skämt åsido, är man seriös och ansvarar för tusentals anställda prövas självklart även en direktörs kompetens. För aktieägarnas skull borde en resurs som tros vara "duktig" få t.ex. 250.000 kr i månadslön och en eventuell bonus betalas om vinsten efter ett år motiverar denna.

Alla som har en inkomst från arbete vill nog ha mer information om hur de pengar som obligatoriskt satsas av ens lön i aktiefonder förvaltas. Har t.ex. en anställd direktör en styrelse där en majoritet bevakar aktieägarnas intressen? För några år sedan fick sex av Securitas direktörer efter en bra vinst 1 miljard att dela på. Jag undrade vid detta tillfälle: "Hur mycket får då aktieägarna när en förmögenhet ges till anställda direktörer?"

För övrigt borde en folkomröstning innan pensionsavtalet spikades, gjorts. Om 100 tals miljoner varje år utbetalas i bonus till börsdirektörer utan en seriös prövning drabbas svenska folkets pensioner. En självklar fördel för att gå med på ett tvångssparande i aktier borde varit att få välja bort de företag som på aktieägarnas bekostnad ger sig själva lyxlöner. Att tvångsansluta alla löntagare till ett aktiefondsparande utan att ställa krav på börsen är ett svek mot hela nationen. I en demokrati måste börsen konkurrensutsättas!

Idag vet vi att t.ex. industriarbetare och sjuksystrar bara kan räkna med 50 av sin nuvarande lön i pension. För att få en rimlig pension måste t.ex. en sjuksköterska varje månad lägga undan 4.500kr. Med nuvarande löner är detta omöjligt. Om en majoritet av svenska löntagare efter sin pensionering får leva under existensminimum och deras liv som köpglada konsumenter upphör påverkas samhällsekonomin negativt. Det naturliga borde vara att konkurrensutsätta de som tar ut en för stor del av samhällsekonomin genom orimliga löneförmåner. De börsnoterade företagen skjuter sig själva i foten när de genom sin girighet förlorar sina kunder. När dessa framtidsutsikter sjunker in i folks medvetande kommer definitivt alla sjuksköterskor vägra spara i företag som betalar mer än 200.000 kr i månadslön till sina direktörer.

Nu, då det är svårt att få arbete, har det i pensionsdebatten förts fram att vi nog måste räkna med att i en framtid arbeta 5 10 år efter pensioneringen. Är det svårt att få medel till pensioner är resursförmedlingen i obalans! Hur går det med allas våra pensioner om en börskrasch inträffar? Börsdirektörer med sina slott och herresäten och vår statsminister med sitt gods klarar sig, men just dessa parter har ett ansvar för att våra pensioner säkras. Kanske löntagargrupper i en framtid får "suga på ramarna". Vår civilisation klarar inte av att våra politiker bara planerar fram till nästa val.

Att som konsument utröna 700 olika aktiefonders lämplighet att investera sina pengar i är ogörligt. Det enda som fungerar är att få fram data om vilka företag som gynnar sina aktieägare genom att hålla igen när direktörer kräver oseriösa löneförmåner. När det ovan beskrivs hur 6 direktörer fick 1.000 miljoner kr 1 miljard att dela på utöver ordinarie lön så blev det säkert en hel del i skatt, men företagets vinst minskas ändå med en hel miljard och på den då minskade vinsten beräknas aktieutdelningarna, vilket försämrar min pension.

Som relativt okunnig investerare måste svensken ha mer trygghet i sitt sparande. Det krävs alltså full öppenhet vid oseriösa löneförmåner inom börsen eftersom dessa på lång sikt kan sänka allas våra pensioner! 7, 70 eller 700 fonder att välja mellan ger inget fungerade medbestämmande, snarare ångest över att kanske välja fel och få sämre pension. Får en medborgare plocka bort ett slösande företag ur en fond kommer kanske 10 till 15 att utnyttja detta, men samtliga pensionssparare får då bevis för att "nu kan vi äntligen få ett riktigt medinflytande och större trygghet i vårt sparande."

Med hopp om en reaktion!


Om författaren

Författare:
Lars Hillborg

Om artikeln

Publicerad: 29 mar 2006 10:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: