sourze.se
Artikelbild

Inside Man

"Stora-rånet-rullen" nummer 1000 får mig nästan att somna…

Titel: Inside Man
Land: USA
Manus: Russel Gewirtz
Regi: Spike Lee
Producent: Brian Grazer
Speltid: 129 min.
Genre: Action
Sverigepremiär: 31 mars
Betyg: G-

Inside Man är förhoppningsvis en in-between-movie för Spike Lee som inte fått Washington eller Foster att agera bättre än vanligt.

Keith Frazer Denzel Washington är den nyligen befordrade och karlakarlige polisen som ska lösa "fallet", som utgörs av världens största rån, denna gång Manhattan Trust. Gäsp, känns storyn igen? Efter Oceans Eleven, Twelve och kommande Thirteen, samt Die Hard ett, två, tre och kommande fyra kanske Inside man borde kallas Die Twelve and a Half?

Den "onde" mästerskurken Dalton Russel Clive Owen är den som in i minsta detalj planerat rånet av Wall Streets finansinstitut, och tar 50 personer som gisslan. Det skjuts och skriks och när Frazer så ska förhandla med Russel dyker Madeleine White Jodie Foster upp och visar hur slipad hon är att få sin vilja genom. Hon är utsänd av stadens borgmästare att få tag på något som finns i bankvalven och skänker Frazer många obesvarade frågor, tyvärr så även för oss tittare då hennes karaktär känns som den minst utvecklade av dem alla, vilket är synd då den kunnat ge mer djup till intrigen totalt sett. Clive Owen har i och för sig blivit ganska bra på att spela gris sedan "Closer" och tycks njuta av att vara både den "onde" men också den mest karismatiske.

Klyschorna haglar och man undrar hur regissören Spike Lee som en gång gjorde de sköna filmerna "Do the right Thing", "Mó better Blues" och "Malcolm X" egentligen har det med ekonomin som hakat på ett sådant uselt manus. Det som ska framstå som "snygga och smarta" vändningar blir bara förutsägbara och känns jag-har-gått-manus-skola-mässiga. Visst, bankrånsidén är lite ovanlig men slutet upplevs utdraget och det som varit spännande glöms snabbt bort på väg hem.

Rekommenderas till för dem som talar enstavigt, oreserverat tycker att USA är världens coolaste land och aldrig skulle kunna tänka sig att se en film som inte innehåller bilar och vapen.Foto: UIPOm författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 29 mar 2006 14:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: