sourze.se

Vågar man kritisera demokratin

"Demokrati är den sämsta statsformen, bortsett från alla andra." Citatet är flitigt citerat och kommer från Winston Churchill. Churchill var som alla vet - ett högerspöke.

Många andra, större tänkare än Churchill, moderna filosofer, författare och samhällsdebattörer, har också haft en och annan kritisk åsikt om demokrati. Många har uttryckt sig på ett sätt som till och med skulle kunna uppfattas som oförfalskad anti-amerikanism, nu när president Bush d.y. lagt beslag på ordet demokrati och på sitt perverterade sätt sprider evangeliet om dess förträfflighet.

Men demokrati är som kärlek, något man med själ och hjärta måste engagera sig i för att den ska bestå. Demokrati är - för att använda en omvänd floskel - lite snack och mycket verkstad.

I all anspråkslöshet har jag därför samlat på mig elva citat från kända personer som uttalat sig om demokrati. Jag ger dessutom alla en chans att gissa vem som sagt vad. Först kommer därför de numrerade citaten och i slutet finns svaren på vem som står bakom. Men jag ska redan nu avslöja att ett citat är Olof Palme upphovsman till.

N kan samtidigt se det som ett filosofiskt test, vad menar dessa personer egentligen? Kan exempelvis det här första citatet appliceras på dagens USA?

1. Det största hotet mot demokratin kommer från dem som fått uppdraget av försvara den.

2. En demokrat är en person som lider av fördomen att han vill lyssna till sin motståndare.

3. En demokrati kan inte existera utan bestämda regler. Frihet betyder inte att man får köra på fel sida på vägen.

4. En fanatisk tro på demokrati gör demokratiska institutioner omöjliga.

5. I en demokrati är folket underkastat sin egen vilja och det är ett hårt slaveri.

6. Mycket av världens elände är resultatet av i demokratisk ordning fattade beslut.

7. Skulle det inte vara enklare om regeringar kunde upplösa folket och välja ett nytt?

8. Är de flesta de bästa eller bara de flesta?

9. Demokrati betyder helt enkelt att folk klubbar ner folk för folkets skull.

10. Demokrati bygger på tre principer: Samvetet och yttrandefrihet, samt tillräckligt med förnuft att inte ställa krav på de två förstnämnda.

11. Demokrati möjliggör valet av ett flertal inkompetenta istället för utnämningar av ett fåtal korrupta.

När ni nu förhoppningsvis grubblat färdigt över vad som menas kommer här svaret på vem som sagt vad:

1. Torgny Segerstedt, känd tidningsman och anti-nazist. 2. Kaj Munk, känd dansk författare, avrättad av Gestapo. 3. Indira Gandhi, indisk statsman -kvinna 4. Bertrand Russell, nobelpristagare i litteratur 1950. 5. Anatole France, nobelpristagare i litteratur 1921. 6. Olof Palme, mördad svensk statsminister. 7. Bertolt Brecht, tysk dramatiker. 8. Niels Hausgaard, känd dansk artist. 9. Oscar Wild, brittisk författare. 10. Mark Twain, amerikansk författare. 11. George Bernard Shaw, nobelpristagare i litteratur 1925.Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 24 mar 2006 20:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: