sourze.se

Skratt, gråt och vemod att hyra

Hur mycket vet du om fiskexporten från Afrika? Och vad är egentligen en varulvskanin?

3 DVD-recensioner

Titlar: Wallace and Gromit -The curse of the WereRabbit
Land: England
Genre/speltid: Familj-komedi, 81 min.
Manus: Nick Park och Steve Box
Betyg: VG

Titel: Broken flowers
Land: USA
Genre/speltid: Drama, 102 min.
Manus och regi: Jim Jarmusch
Betyg: VG

Titel: Darwins Nightmare
Land: Belgien, Österrike, Frankrike, Tanzania
Genre/speltid: Dokumentär, 102 min.
Manus/regi: Hubert Sauper
Betyg: VG

Den stora pristävlingen för grönsaker närmar sig och staden förlitar sig på AntiPestos skydd mot eventuella skadedjur. Så en natt börjar hus att förstöras och trädgårdar att länsas...

Wallace och Gromit, ostmannen och hans hund, som driver det lokala anticimexföretaget, har ett lik i garderoben.
Wallace and Gromit -The curse of the WereRabbit är mycket underhållande, brittisk modellfilm för hela familjen. Förvänta dig dock inte något i Pixarstil, det här är engelsk och barnsligt. Härligt löjligt och otroligt skickligt utfört.

Don Johnston Bill Murray får ett brev med posten. Har är inte bara rik, uttråkad och medelålders, han har tydligen en 19-årig son någonstans i landet.

Hetsad av sin glade granne ger sig en suckande Don Juan ut på en Odysseusresa för att leta rätt på en son och en mor. Ledtråden är rosa och kvinnorna är vackra, de flesta glada att se en gammal flamma, andra inte...

Broken Flowers är ännu en skön film av Jim Jarmusch som bjuder på skön musik och skön mimik från den lågmälde Murray. Kanske blir det lite varning då Murray nyligen gjort Life Aquatic och Lost in Translation med liknande temata men bortsett från det så förblir de brutna blommorna en juste kontrast till all actiondynga som också fyller DVD-hyllorna.

Darwins Nightmare är en tung dokumentär om hur den fiskimport som Europa står för bland annat kommer från illa tilltygade afrikanska länder kring Victoriasjön. Miljöförstöringen är total och blandas med plågsamma vittnen om internationell vapensmuggling och lokal prostitution. Detta är inget man ser en festlig fredagskväll men väl en eftermiddag med eftertanke och omvärldsanalys.

Kanske den mest sevärda filmen av dessa filmer som nu alla är aktuella.







Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 20 mar 2006 10:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: