sourze.se

Se möjligheter - inte problem

Världen är full av problem, men det finns möjligheter att påverka.

När man ser på TV-nyheterna eller läser tidningen är det lätt att få en missmodig syn på världen. Det handlar mest om skandaler, olyckor och tragedier. Vi läsare och tittare reagerar oftast med upprördhet, medlidande och sorg. De flesta har nog ibland tänkt att vi inte kan göra någonting åt världens svårigheter. Men jag tycker det är viktigt att försöka se på livet ur flera perspektiv. Jag förnekar inte att det finns elände, ondska och lidande på jorden. Blodiga krig, svår fattigdom, epidemiartade sjukdomar och förödande naturkatastrofer världen över är inget annat än faktum. Dock tycker jag att vi människor ska försöka att se möjligheter istället för problem, och göra det bästa av vår tid tillsammans på den här planeten.

Öppnar man en tidning är det inte ovanligt att man får läsa rubriker som: "Många oupptäckta fall av fågelinfluensa i världen", "Kaos inför val i Haiti", "Jag ville bara mörda någon", "De har snart kärnvapen", "Sköt 13-åring med 86 skott". Trots att tidningar är skyldiga att publicera korrekta nyheter bör allt man läser, inklusive den här texten, ifrågasättas och reflekteras över. Medier vill gärna publicera nyheter som säljer. Katastrofer, skandaler och sensationella succéer är oftast populärt bland tittare och lyssnare. Händelser som tillhör kategorin för måttliga prestationer eller goda, men icke-sensationella framgångar, får desto mindre plats i media. Politiker som sköter sina jobb utan att vara exceptionella, och länder som långsamt utvecklas och skapar bättre villkor för befolkningen nämns sällan. Det är viktigt att komma ihåg att miljontals goda handlingar kan utföras utan att någon berättar det för en eller att man läser det i tidningen eller ser det på tv.

Världen är inte genuint god. Ej heller är den perfekt. Det finns flera hundra miljoner som har mindre än en dollar om dagen att leva på. Men jag tycker att vi för ofta ser världens glas som halvtomt när vi, för vårt eget bästa, borde se det som halvfullt. Istället för att vara passiva till världens problem för att "de ändå inte går att göra någonting åt" borde vi se och utnyttja möjligheterna att påverka och förändra. Vi ska också erinra oss fakta som att det faktiskt är, sedan andra världskriget, många hundra miljoner människor som, enligt FN, inte längre är fattiga. Om vi lär oss att se världen med ljusare ögon och tro på möjligheter att förändra andra människors livssituation till det bättre kommer livet förmodligen att vara mer njutbart.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 18 feb 2006 19:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: