sourze.se

Okunnig Aschberg i Insider

Att Aschberg i sitt program "Insider" väljer att förlöjliga dörrvakter och krögare är beklämmande. Hade han bara läst alkohollagen skulle han inse att det egentligen är lagstiftningen han hånar

Det verkar som om en stor del av de som, totalt okunniga, ger sig ut i debatt tror att krögarna i ren spenderarglädje betalar stora summor för att ha ett antal gorillor i dörren när det i själva verket är ett förordnade från myndigheterna för att få servera alkohol. Ingen krog jag har arbetat på har någonsin valt att ta in fler dörrvakter än vad tillståndet kräver.

Staffan Heimersson och Aschberg skrattar i samförstånd över hur löjligt det är att vakterna tvingas bära skottsäkra västar under kläderna. Ursäkta mig, men har ni glömt dådet på Stureplan? Utgången var en enskild tragedi men att vakter i Stockholms city hotas med skjutvapen är tyvärr vardagsmat. Eftersom de är professionella och utbildade kan man oftast stävja situationen innan utgången blir så tragisk som i ovan nämnda fall.

Det är lätt att skapa opinion mot vakterna eftersom svenskarna hanterar alkohol så illa. De flesta har varit överserverade och upplevt sig illa bemötta. Deras minnesbilder dagen efter är oftast något luddiga och det är då "vaktdjävelns" fel att det blivit "otrevlig stämning".
Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: Alkohol är en drog vi tillåter i dagens samhälle. Det är dessutom den drog som har mest kopplingar till våldsrelaterade brott, tyvärr ofta i hemmiljö där inga vakter kan styra upp situationen. Vill vi ha den här drogen kommer det alltid att bli konsekvenser av obehaglig karaktär.

Samtidigt som vi tillåter drogen ifråga måste politikerna i dubbelmoralens anda svära sig fria genom en mycket tajt alkohollag som skapar en del upprörda situationer eftersom gemene man vill supa som han/hon vill utan inblandning av någon "stöddig" dörrvakt. Sanningen är den att Stockholm krogar ofta har besök av tillståndsenheten mfl och i fall då det vistas överserverade personer i lokalen är det högst sannolikt att tillståndet dras in eftersom överserverade personer skall nekas inträde alternativt avvisas från lokalen om de redan är inne.

Vad vi som arbetar med själva serveringen av alkohol önskade att varje svensk kände till är att vi riskerar fängelsestraff personligen om vi överförfriskat någon - allt enligt alkohollagen.

Aschbergar plockar fram vakterna "Humle och Dumle" som ett lysande exempel. De arbetar på en Folkpark med mogen dans i Skara. En av gästerna flinar berusat in i kameran och säger att vakterna är så bra för att de förstår att de behöver en rejäl dos sprit för att ha roligt. Vakterna menar på att visst raglar en del fram på dansgolvet men det gör ju inte så mycket. Såvitt jag begriper borde, enligt alkohollagen, parkens serveringstillstånd omedelbart dras in. "Humle och Dumle" tror vidare att de utan tvekan skulle klara av att sköta insläppet i Stockholm city och jag vill bara gråta. De har ju inte ens begripit sin arbetsuppgift och verkar sorgligt oinformerade om alkohollagen.

Beträffande segregeringen i köerna så är det mycket man inte får säga - det är inte politiskt korrekt och kanske blir man skälld för rasist! Många invandrare är nämligen oerhört lättkränkta och förstår inte att det faktiskt inte har ett smack med deras ursprung att göra att de blir nekade. Många svenskar blir det också. Tyvärr är det också så att förortsgängen, ofta överepresenterade av människor med utländsk härkomst, är inblandade i bråk på krogen vilket förmodligen är en bidragande orsak till att vakterna ibland blir väl selektiva - så får man inte heller säga. Jag är väldigt trött på att bli utsatt för den formen av rasism som det utgör att en del nysvenskar inte får bemötas som vi svenskar för då skälls jag för invandrarfientlighet.

Jag är definitiv inte rasist!

Väljer man att besöka de absoluta inneställena i City är det givetvis svårt att komma in. Jag tror exempelvis att jag själv skulle ha svårt att komma in på "Spyan" ikväll eftersom jag aldrig går dit och de har ett enormt gästtryck där en stor andel är stammisar. Då är jag ändå svensk, vet exakt vad krogen har för kodex och har jobbat på krogen alldeles för länge.

Andra krogar släpper gärna in men går i konkurs i parti och minut för alla vill dansa på samma ställe som prinsessan Madeleine.

Många nätter när jag arbetat har jag i mitt stilla sinne tänk att det borde finnas ett ämne i skolan som löper under huvudrubriken "vett och etikett" innehållande ett antal lektionstimmar i ämnet "så här uppför vi oss på krogen". Då kanske vi inte skulle ha så mycket krogbråk och utan alkohol skulle vi garanterat inte ha några bråk alls.


Om författaren

Författare:
Nina Nedeby

Om artikeln

Publicerad: 18 feb 2006 17:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: