sourze.se
Artikelbild

Därför tar polisen inte blodprov

Efter Per Bills vingliga barnvagnsfärd och SSU-basen Anna Sjödins fyllebråk frågar många: varför gör inte polisen ett alkoholtest? Svaret är förbluffande enkelt: det är förbjudet.

Riksdagsmannen Per Bill bad om det. Expressens Marie Söderqvist kräver det. SSU-basen Anna Sjödin försökte få det fyra gånger. Sourze-skribenten Cim Efraimsson undar varför de inte gjorde det.

Vad är det alla frågar efter?

Alkotest. De undrar alla varför polisen vid ett ingripande där fylla var inblandat inte tar alkoholprov. Svaret är häpnadsväckande simpelt: det är förbjudet för polisen att göra det.

Rättegångsbalken styr i vissa delar vad svenska polisen får och inte får göra vid ett omhändertagande. Kapitel 28, §12 och §13 reglerar så kallad "kroppsbesiktning". Alkoholtest innefattas av detta. Förutom det så defineras även rektal och vaginal undersökning som kroppsbesiktning. Alkoholtest är alltså i lagen detsamma som att lägga någon över ett bord och köra upp fingrar i häcken på dem. Detta får en polis absolut inte utföra på eget bevåg på en polisstation, av skäl som borde vara instinktivt uppenbara för de flesta.

Inte ens med samtycke från den undersökte får man göra detta. Anledningen är att den enskilde per automatik anses stå i underläge gentemot mot tjänstemän som poliser och därför sägs att inte kunna ge ett frivilligt samtycke. Dessutom skulle detta i andra situationer kunna missbrukas alledes för lätt. Redan med minimal fantasi kan man tänka sig situationen: "Ja men va då? Hon var ju med på det. Tre kollegor styrker det". Så därför har man - för den enskildes integritet och skydd - helt enkelt stängt den dörren.

Nu kanske du tycker att detta låter konstigt. Rattfyllekontroller är ju vanliga. Men just ett blåstest när man sitter bakom ratten är speciellt undantaget ifrån detta med en alledes egen lag. Och detta är enbart ett blåstest, inte ett blodprov. Rättegångsbalken säger också uttryckligen att de enda som får ta blodrov är läkare eller sjuksköterska. Poliser är alltid förbjudna att ta blodprov.

Dessutom är berusningsgraden faktiskt irrelevant för polisen i Anna Sjödins fall. Brottsbalken, 1 kap, §2 säger klart och tydligt att självförvållad fylla inte påverkar ens ansvar för sina handlingar. Så när Anna Sjödin samma kväll som bråket blev brottsmisstänkt så fanns det för polisen ingen som helst anledning att mäta hennes berusningsgrad därför att hon förväntas uppföra sig lika laglydigt när hon är full som när hon är nykter.

Så nu vet ni - Per, Marie, Anna och Cim - varför polisen inte tar alkoholprov när någon blir omhändertagen för fylla: de får inte. Att göra sådant skulle vara tjänstefel. Tycker ni i det läget att det är konstigt att polisen nekar? Det tycker inte jag.

---

Rättegångsbalk:
Länk: notisum.se

Brottsbalk:
Länk: notisum.se

Lag om alkoholutandningprov:
Länk: notisum.se

Marie Söderqvists krönikor:
Länk: expressen.se
Länk: expressen.se


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 09 feb 2006 14:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: