sourze.se
Artikelbild

Se Brokeback Mountain!

I Ang Lees tolkning av Annie Proulxs novell, "Brokeback Mountain", möter homoerotiskt vemod snyggt foto och naturmysticism, och det fungerar alldeles utmärkt.

Titel: Brokeback Moutain
Regi: Ang Lee
Manus: Larry McMurtry, baserat på novell av Annie Proulx
Genre/speltid: Western/kärleksdrama, 134 min.
Land/år: USA, 2005
Skådespelare: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Randy Quaid, Anne Hathaway, Michelle Williams, Kate Mara, Anna Faris m.fl.
Betyg: MVG
Premiär: 3 februari 2006

Mannen som gav oss det fantastiska 70-talsdramat "Ice Storm", den snygga Jane Austen-filmatiseringen av "Förnuft och känsla" samt spännande kampsportsromantik i "Hidden Dragon Crouching Tiger" har gjort det igen. I Ang Lees tolkning av Annie Proulxs novell, "Brokeback Mountain", möter homoerotiskt vemod snyggt foto och naturmysticism, och det fungerar alldeles utmärkt. Filmen är stark och genreöverskridande liksom budskapet.

Jake Gyllenhaal karaktäriserar den unge rodeokillen Jake Twist som förälskar sig i den sammanbitne Ennis del Mar Heath Ledger under en sommar i bergen i Wyoming 1963. De unga männen som vaktar får från olika faror som varg och björn finner varandra i det hårda vädret och de kärva förhållanden vildmarken erbjuder.

I total förnekelse inför sin homosexualitet, som tiden och samhället indirekt kräver, beslutar Ennis och Jake att älskogen inte kan fortsätta då sommaren är över. Månaderna går och de får sin usla lön, återvänder till "civilisationen" och vips så har de båda fru och barn i varsin stad.

Efter fyra år skickar Jake ett vykort till Ennis och de bestämmer sig för att träffas. Hemma hos Ennis återförenas de med kramar och kyssar, men vad de inte vet är att Ennis fru Alma ser allt genom fönstret…

Både Gyllenhal och Ledger har de senaste åren gjort flera filmer "Jarhead", "Proof", "The Day After Tomorrow" och "Casanova", "The Brothers Grimm", "Lords of Dogtown", "Candy" med varierade resultat. Bäst gör sig Gyllenhaal i "Donnie Darko", och Ledger i "Monsters Ball" och "10 orsaker att hata dig". Fram till nu.

Brokeback Mountain är det bästa de båda skådespelarna har medverkat i och Ang Lee kan som regissör verkligen känna sig nöjd då Brokeback Mountain precis oscarnominerats till 8 oscars. Manuset har bearbetats bra av Larry McMurtry Dead Man’s walk m.fl. även om han redan hade en god grund att stå på från Annie Proulx som skrivit novellen, som ingår i samlingen "Berättelser från vidderna" A.P.är tidigare känd för den otroligt bisarra och detaljerade "Sjöfartsnytt" som sedan filmatiserades av Lasse Hallström med halvtrist resultat.

Ang Lee har med Brokeback Mountain gått tillbaka till den stil han använde i Ice Storm. För fotot svarar mexikanen Rodrigo Prieto "Frida", "8 Mile", "21 gram". Lugnt tempo, vackra närbilder som övergår i översikts- och panoramabilder, ackompanjeras av enkel och suggestiv musik gjord av Gustavo Santaolalla "Älskade hundar", "21 gram", "Dagbok från en motorcykel".

Karaktärerna är varken fattigt underbyggda eller alltför uppenbara. Temat är känsligt och samhällskritiken vass, allt med självklarhet och utan ursäkter. Sex möter kärlek, vardag möter våld, natur och land möter fördomar och stad.

Se Brokeback Mountain!

Filmen är smart, vacker och viktig.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 01 feb 2006 18:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: