sourze.se
Artikelbild

Bloggning podcasting Webb 2.0

Webb 2.0 innebär den revolution som hade förutspåtts redan vid Internets begynnelse. Användarna har börjat utnyttja webben för att skapa reella sociala nätverk.

Trogna läsare av mina inlägg på Sourze om USA är inte precis vana vid att jag framställer mitt hemland på ett överdrivet positivt sätt. Men nu tänker jag bryta mönstret. Det håller nämligen på att hända något omvälvande inom cyberrymden och det har fått sin start - som vanligt - i USA.. Övergången från Webb-1.0 till Webb 2.0 har äntligen skett!

För er som ännu inte bekantat er med dessa begrepp, ska jag försöka förklara dem; Webb 1.0 är den webb som vi redan vant oss vid. De allra flesta Internetanvändarna kan redan handla varor online, söka information på Google och sortera och ta del av information på Internet. Som bekant har utvecklingen av Webb 1.0 huvudsakligen utformats för och drivits av kommersiella krafter. Webb 2.0 innebär den revolution som hade förutspåtts redan vid Internets begynnelse. Användarna har börjat utnyttja webben för att skapa reella sociala nätverk. Även om vi hela tiden varit på väg dit, föddes Webb 2.0 på riktigt med bloggar, då vanligt folk började mycket enkelt lägga upp egna texter på nätet utan att behöva kunna den HTML-kod eller de program som tidigare krävdes för att skapa en hemsida. Plötsligt kunde vem som helst, på bara några minuter, utforma sin egen skylt mot världen utan att behöva betala plats på en större webbserver.

Antalet personliga bloggar exploderade på ett par år till flera miljoner. Här i Sverige tog det fart först förra året och nu finns det som bekant flera tusen svenska bloggare som skriver allt ifrån facktexter om sitt yrke till personliga och humoristiska dagböcker. Men trots att bloggning i Sverige ännu inte visat den bredd och omfattning som den fått i USA, har nästa fluga redan kommit. Framtiden heter podcasting. Tillsammans med bloggning innebär podcasting den definitiva överträdelsen från Webb 1.0 till Webb 2.0. Medan Webb 1.0 betyder huvudsakligen att läsa, betyder Webb 2.0 att läsa, skriva - samt höras och synas!

Ni som gillar radio, men som kanske inte hittat tid och ro för att lyssna just när ditt favoritprogram sänds, har kanske redan upptäckt att det går att ladda ner radioprogram från Internet. Det gäller svenska så väl som utländska radiokanaler. Förutom möjlighet att lyssna "live" via Internet s.k. streaming har man länge kunnat klicka på en länk, spara en ljudfil och sedan lyssna av den på datorn när man helst vill. Den välutrustade radioentusiasten har även gått vidare och fört över filerna till sin personliga Mp3-spelare för att kunna njuta av sitt favoritprogram på tunnelbanan, i bilen, på gatan, mm.. Inga konstigheter. Tvärtom ska man faktiskt kräva sådan service av Sveriges Radio, som bekostas av skattebetalarna. Varför ska man hänvisas till bestämda tider om man vill ta del av radioutbudet som man själv varit med och betalat för?

Nu har enkla programvaror blivit tillgängliga för vem som helst att spela in sitt eget radioprogram på sin dator och sedan sända det via Internet. I USA har det blivit ett fenomen, med tiotusentals sådana radioprogram som har lanserats bara senaste halvåret. De flesta klarar sig med relativt få lyssnare; det är ju amatörradio och folk producerar program mest för sin egen nöjes skull. Men ett stort antal program har blivit så populära att producenterna har börjat försörja sig på det.

Podcasting heter tekniken; en sammansättning av iPod broadcasting men tekniken fungerar utmärkt med vilken dator eller Mp3 som helst, ej bara Mac. Kungaparet av podcasting heter Dawn och Drew. De bor på en bondgård i USA:s mellanväst och är helt vanliga - och oerhört underhållande - människor. Liksom de allra flesta populära podcasters kör de sitt program utan manus. Ibland spelar de lite musik men mest snackar och skrattar de bara. Cirka tiotusen lyssnare över hela jordklotet laddar ner parets program varje dag - inklusive mig. Mest känns det som om jag hänger en stund med mina gamla galna polare hemma i USA.

Men den stora “Podfadern" är en man som heter Adam Curry, som några medelålders människor kanske minns som en av MTV:s första “VJ:s" videojockey från 80-talet. Curry har själv lett utvecklingen av tekniken och det nätverk som han har skapat för att hjälpa andra podcasters anses vara den starkaste kraften bakom boomen för amatörradio via Internet. Adam Curry håller själv i en mycket populär podcast som heter Daily Source Code där han uppdaterar dagligen sina lyssnare om de senaste händelser och tekniska framvinningar inom podcasting. Men Currys huvudsyfte med att etablera podcasting var egentligen att revolutionera musikindustrin. Som erfaren radiopersonlighet och MTV-VJ fick han en unik inblick i musikindustrins problem med den nya tekniken och illegala nedladdningen. Men Curry och många andra tolkar inte problemet som orsakat av skrupelfria nedladdare, utan som en konsekvens av musikindustrins egen girighet. Skivbolagen har bäddat för sina egna problem genom att enögt omfamna gammal teknik och föråldrad marknadsföring. Genom att fokusera sig och lägga enorma resurser på ett begränsat antal artister, missar skivbolagen möjligheter att börja känna pengar på den överflod av oetablerade artister som gör mycket bra musik. Curry menar vidare att bra musikradio inte alls behöver förlita sig på redan etablerade artister med stora skivbolag bakom sig. Det finns lika mycket riktigt bra musik som aldrig hörs på radion. Därför har Curry lanserat ett nätverk där podcasters kan hämta och spela musik på sina sändningar utan att behöva bry sig om STIM. Artisterna och deras oberoende “indie" skivbolag har själva gått med idén för att kunna bättre spridda sin musik och gör den känd - samt förhoppningsvis skapa en marknad för den nya musiken. Det ryktas numera bland branschfolk att de stora skivbolagen har börjat smygplacera några av sina artister på Podsafe Music Network, för att lansera dem med mer "cred".

Vill man ta del av denna text inklusive länkarna går man till pedabloggen. blogspot.com


Om författaren

Författare:
Patrick Gallagher

Om artikeln

Publicerad: 19 jan 2006 16:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: