sourze.se

Och vinnaren är - det blå ID-kortet

Palestinierna i östra Jerusalem tillåts rösta. En seger för demokratin? Inte säkert

Den israeliska regeringen beslutade på söndagen att låta palestinierna i östra Jerusalem rösta enligt samma procedur som i valen 1996 och 2005. Big, big surprise. Mahmud Abbas förklarade redan förra veckan att han hade fått garantier både från Condoleezza Rice och från president Bush, och Ehud Olmert och hans regering i all ära - ibland är det inte han som bestämmer. Men inga israeliska högerpolitiker gillar att beskyllas för att "dela Jerusalem", som Bibi Netanjahu proklamerade i förra veckan. Speciellt inte mitt i en valkampanj.

Det här argumentet, som för tio år sedan var en effektiv valslogan Peres kommer att DELA JERUSALEM!, tycks dock ha tappat en del av sin magiska kraft. Ami Ayalon, försvarsministerkandidat i Arbetarpartiet, f d Shin Bet-chef och också ledare för ett fredsinitiativ Folkets Röst tillsammans med den palestinske universitetsrektorn Dr Sari Nusseibeh, hävdade på söndagkvällen i den israeliska radion att det är helt i Israels intresse att låta östra Jerusalems palestinier rösta, "eftersom de måste ha rösträtt någonstans". Han föredrar att de röstar i den palestinska myndigheten och inte i allmänna israeliska val, där östra Jerusalems 200 000 - 250 000 palestinska röster skulle betyda runt tre Knessetmandat. Logiken är bländande och verkar göra ett tilltagande intryck på den israeliska allmänheten.

Innan valen i östra Jerusalem kan kallas "fria, demokratiska val" är det dock rätt långt kvar. I presidentvalen i januari 2005 röstade runt 26 000 av 120 000 röstberättigade palestinier i östra Jerusalem. Därav utnyttjade ca 5 000 möjligheten att rösta på ett av de postkontor som tjänade som vallokaler. Det låga valdeltagandet har flera orsaker. Östra Jerusalem är annekterat av Israel och de palestinier som bor där har blå israeliska ID-kort, som bland annat ger dem rätt att arbeta i Israel samt sociala förmåner som sjukförsäkring, arbetslöshetsersättning och barnbidrag. Även om Israel hävdar motsatsen, fruktar många att på ett eller annat sätt förlora sina rättigheter om de röstar eller röstar "fel".

"Den ekonomiska situationen är svår och de flesta har familjer att försörja, så de väljer att hålla tyst och inte riskera repressalier", sade min vän Khaled från Jerusalem i somras. "Övervakningskameror och informanter finns överallt. Dessutom avskyr många den palestinska myndigheten på grund av korruptionen. Vad har de någonsin gjort för oss förutom att prata? Varför skulle jag rösta på någon av dem? Hamas representerar inte mitt sätt att leva. Vilket slags fritt val är det?"

Trogen sin uppfattning befinner han sig just nu i Tyskland, på tryggt avstånd från händelserna. Han lever på handikappbidrag, hans gamla och sjukliga föräldrar får samma bidrag som alla äldre i Israel.

Tills vidare är alltså den egentliga segraren i valen i östra Jerusalem utan tvivel det blå ID-kortet.

Om författaren

Författare:
Anna Veeder

Om artikeln

Publicerad: 16 jan 2006 10:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: