sourze.se

Har hon blivit galen?

Eller är möjligen Suzanne Osten klokast av oss alla?

Osten betyder öst. Vår mest berömda Osten har nu börjat visa teater för barn i åldern 6-12 månader. Föräldrar bör medfölja. Är detta dårskap eller en ny visdom? Har hon fått en uppenbarelse om att småfolk intuitivt förstår de vuxnas hela värld?

Vuxna skådespelare försöker nu få barn med ytterst outvecklade hjärnor att förstå sig på varifrån de kommit, existentiella frågor, havandeskapsproblem med mera.

Skådisarna är utrustade med stora magar för att demonstrera saken. Osten märker att de små blir mer och mer förstående, i synnerhet om de får komma på flera föreställningar. De lär sig känna igen skådisarna. De tittar på allt mer olika saker i miljön. Babyarna håller ögonkontakt med föräldrarna, söker deras stöd och trygghet. Ja, detta sista låter ju högst rimligt.

Men att detta är barn med noll ordförråd är vi väl överens om? De kan säkert avlyssna musik, lite stämningar, reagera på kroppsspråk osv. Men kommer något av detta att stanna i något slags medvetande mer än någon sekund? Som jag förstått Osten i en radiointervju efter kl. 17 i dag så är detta en rätt intellektuell föreställning. Alltså mycket ord.

Jag hade haft lättare att förstå om detta bara handlat om mild musik, färgranna kläder och levande kroppsspråk. Men nu använder sig Osten av nästan samma slags utspel som till en vuxen publik. Är detta rimligt på något sätt?

Jag har själv spelat "Findus" för barn i femårsåldern. Vi föräldrar som övade på detta i tre kvällar hade det jätteroligt. Men det är högst tveksamt om femåringarna hade det så roligt. De såg mest förskräckta ut, trots att man läst boken för dem.

Så frågan som inte ville låta sig besvaras kommer nu åter. Är Suzanne galen eller klokast av oss alla? Alla barnexperter här på Sourze. Samling vid pumparna.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 03 jan 2006 20:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: