sourze.se

"Spellbound" trollbinder

DVD-recension
Originaltitel: Spellbound
Genre: Dokumentär
Betyg: 4 av 5
Land/år: USA, 2002/2005
Speltid: 96 min.

Regi & manus: Jeff Blitz

Nio miljoner amerikanska barn tävlar varje år i en nationell stavningstävling som uppmärksammas i tidningar och tv. Priset är i stort sett äran men stoltheten och engagemanget i barnens hembygder vet inga gränser.

Efter tre år får vi nu möjligheten att se Jeff Blitz oscarsnominerade dokumentär från 2002 om åtta barn som alla siktar på stavningsfinalen i Washington. Förutsättningarna är olika som teknikerna men målet detsamma; att hålla tillbaka nervositeten och högt stava det mest komplicerade ord du kan tänka dig på engelska, franska, spanska och tyska.

Angela i Perryton, Texas, vars far Ubaldo kom över floden som flykting från Mexico för tjugofem års sedan, gör egna korsord på stora pappersark för att komma ihåg alla ord. Ashley i Washington DC, står ut med sin halvalkoliserade mamma som hejar på sin dotter rökandes i sin slitna skinnsoffa. Nupur satsar på revansch efter förra årets misslyckande och misfiten Ted vantrivs med alla bilintresserade rednecks i sin skola. Emily hetsas av sina akademiska föräldrar och gör allt för att tillfredställa deras fasadbyggande medan Neil verkar road över sin fars maniska drillande av sin begåvade son. April är sedan födseln pessimist men vill egentligen vinna, mamma hejar på och pappa manar till lugn och undrar varför shopping och vänner är mindre viktigt än att vinna en stavningstävling? Den lätt autistiske Harry gnäller med sin New Jersey-dialekt att vissa domslut är fel, men älskar ord och ordvitsar såväl som stavningstävlingar och att stå på scen.

Vem vinner då? ... och hur?

Genom skratt och gråt får denna film dig att sukta efter fler välgjorda dokumentärer. Det finns ju fler än Michael Moore som gör nonfiction i USA, den nu aktuella filmen Capturing the Friedmans är ett bra exempel. Dock tycks tunga ämnen vara överrepresenterade då det gäller dokumentärfilmares fokus så därför rekommenderas just denna film, se Spellbound!


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 27 dec 2005 15:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: