sourze.se

Väldigt irriterad

Jävligt förbannad

Nu kommer en hälsning från en av Sveriges skarpaste poeter som på inget sätt kan jämföras med Charles Bukowski annat än i det att hennes texter far fram som förrymda hundar. Inte heller finner hon sina likar bland minimalisterna, naturalisterna eller ockultisterna. Snarare är hon i så fall syster till romantikerna, men hon har smärtan i första rummet, själens skrubbsår och brännmärken täcker hjärtats längtan, och något tillgjort förhärligande av livet ägnar hon sig inte åt. Hennes utanförskap är inte diktat, det sparkar in dörrar och träffar läsaren mellan ögonen. När hon någon enstaka gång söker sig ut i naturskildringar, som romantikern gärna gör, blir det sällan som i Strindbergs Hemsöborna utan lika kargt som i densammes I havsbandet: ”och högst över allting/granar/som kyrkor”.

Med Fjärilskyssar 2001 och Solen gal mellan molnen 2003 visade Annbritt Ryde att poesi kan andas, leva, välta omkull, kanske till och med trösta. I nya Spegelglöd rasar vreden och skönheten sida vid sida, ibland jagade av en opolerad, barnslig humor. Här stannar texten inte upp för att bli finurlig eller låtsasdjup, den tar inte hänsyn till rytmen för rytmens skull och stormarna som gäckar lugnet hålls inte i schack med munkorg. Vem det är som har tagit hennes säng och bränt hennes oljefärgsmålningar får läsaren fritt fundera över. Döden är ständigt närvarande eftersom Rydes dikter handlar om livet. De sparsmakade ockulta inslagen ligger som små frestelser i tillfälliga avvikelser: ”Det händer att hon sublimeras/till ett återsken/från en högre värld/att hon kastar loss/som en båt från jorden.” Annars är hon ”väldigt irriterad/jävligt förbannad/Hon hugger deras huvuden av/Speglarna glöder/Fåglarna flyger ut/till träden”.

Carl Magnus von Seth har jämfört henne med Emily Dickinson. Jag stirrar på bokens omslag, en målning av Ryde själv, och ser ett inferno som ihop med orden berör mig som nästan ingen litteratur gör idag.

Författare: Annbritt Ryde
Titel: Spegelglöd
Förlag: Tre böcker
Utgivning: September 2005


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 13 dec 2005 08:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: