sourze.se

Paeroa, Hauraki, New Zealand - min närmaste stad

Nu ska jag marknadsföra min närmaste stad, Paeroa. Uttalas paj-råå. New Zealands antikstad, mest antikvitetsaffärer i landet på en och samma gata, att gå i alla antivitetsaffärerna tar timmar!

Om jag börjar med hur geografin ser ut: Nya Zealand kan hittas 2-3 timmars flygning sydöst ut från Australien.
Landet har all slags natur, slättland, djungel, stäpp, berg och alper. Det här är landet som har allt vad natur och väder kan önska. Landet är delat i två stora öar och har både storstad och glesbygd. Paeroa finns på norra öns östra sida strax söder om Auckland city. Bygden omkring här hade en stor guldrusch i slutet på 1800 talet och städer bygdes enbart pga guldet. Kommunen Hauraki där Paeroa finns är en lantbrukskommun med stora lantbruk och där slätten går över i obrukad mark och djungel liknade skog där tar även kullarna och bergen över. Vilda bergskedjor och djupa dalar där guldvaskarna farit fram, otämjd natur med skog och forsar. Landet mynnar ut i havet med underbara sandstränder och fiske. Det finns inga farliga insekter och inga ormar, bara fåglar och tamboskap. Det finns opossums som nån tagit hit och dom räknas som ohyra.

Tillbaka till min närmaste stad igen. Staden som nås från söder på en bro så smal att man håller andan om man får möte. Bron över floden och sen är man mitt på huvudgatan.
Det är lite vilda västern över det hela med fasader som gör affärerna lite större snyggare o intressantare. Här i stan tillverkade man Nya Zealands första egna läsk, L&P. Lemon & Paeroa. Bryggt på lokalt källvatten och så härligt frisk smak som fruktcider. Staden har en stor flera meter hög L&P flaska som turister flockas runt för att ta en bild. Flaskan stod för nära gatan och turisterna backade ofta ut mitt i gatan för att få en bra bild så för nåt år sen så beslutades att flaskan skulle flyttas bort från gatan in i en liten park så ingen riskerade att bli överkörd i sin iver att få ett bra foto på buteljen.

Staden har allt man kan önska sej, mat affärer, klädaffärer, små pittoreska krogar och pubar. Mycket små lokala företag och företagsamhet. För att inte tala om alla äventyr man kan göra här! Djuphavsfiske, kanot paddling, bungy jump, fallskärmshoppning, ridning. Här är stället med alla utmaningar i en natur som inte kan beskrivas! Det "enda" ni behöver göra är att köpa en biljett.

Billigaste sättet att ta sig hit tur o retur är ca 10,000kr men det kan man spara in genom att det är mycket billigare här med svenska pengar. Och vem vill inte se bygden där den siste samurajen och sagan om ringen spelats in? det kan ju bara inte vara fel!

Det enda negativa jag kan komma på med det här stället är att vi bara har tre veckors semester och bara har rätt till 5-10 sjukdagar per år och inte förrän man har jobbat sex månader på nytt jobb. Men det kompenseras av att det alltid är sommar här! Åtminstone med mina svenska ögon sett! Det kallaste och tråkigaste väder vi har här är under juli-augusti och det kan bli under nollan nattetid och jag tror jag hade frost på bilrutan tre mornar i år, men det tinar så fort solen går upp. Jag kan gå barfota året runt!


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 08 dec 2005 10:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: