sourze.se

Attraktionslagen gäller alltid

Även vid svåra fall av gonorré och självmord.

Alla känner till attraktionslagen. Den styr oss när vi blir förälskade och när någon blir förälskad i oss. Jag drogs till min nuvarande hustru, jag drabbades inte av henne. Jag drabbades inte heller av min femtonåriga katt. Attraktionslagen styrde. Närmar jag mig en katt får jag snart reda på om just den katten gillar mig och det jag utstrålar, min personlighet. Katten går på instinkt och bestämmer sig på ett par sekunder.

Först när vi börjar tala om attraktionslagen i samband med sjukdom, smärta och sorg upphör det självklara att existera. Människor som ”drabbats” av cancer, psoriasis, reumatism, skilsmässa, trafikkrasch eller naturkatastrof blir upprörda, ledsna, rent av rasande när vi säger: Det är attraktionslagen.

Vissa personer är mer benägna att slå sig än andra. Vissa personer är försiktiga i trafiken men råkar ändå ut för olyckor medan andra kör, cyklar eller går som idioter utan att dra på sig en skråma. Attraktionslagen. Vissa personer söker upp olyckan. Olyckan söker upp dessa personer. Varför skulle det vara konstigare eller hemskare än att jag dras till vissa typer av kvinnor, till viss sorts musik, litteratur, natur, till vissa djurarter etcetera?

Detsamma gäller gonorré. När en människa smittas har hon inte drabbats av gonorré, hon har dragits till personer som kan tänkas bära på smittan, hon har helt enkelt sökt upp smittan. Varför? För att bekräfta sin personlighet, sitt mönster som hon går i. Detta mönster bryts inte med penicillin. Låter hon sig behandlas av den kliniska vården skolmedicinen försvinner gonorrén från ytan, symtomet syns inte längre, men hennes känslighet för gonorré finns kvar, mönstret har inte påverkats. För att bryta mönstret behövs en holistisk behandlingsmetod. De två största, mest erkända holistiska läkevetenskaperna i världen heter klassisk homeopati och kinesisk akupunktur.

Vissa personer drar till sig besvikelser och blir svikna gång på gång, andra stukar foten titt som tätt. Vissa söker upp cancern, får den bortopererad men söker upp den igen, andra röker två paket cigaretter om dagen och dör knall fall vid åttiofem, utan minsta tumör.

Jag hade en kamrat i barndomen som var livrädd för getingar. Han drack aldrig läsk utomhus, höll sig på rummet hela augusti, tjatade på sina föräldrar att sova med fönstret stängt och blev hysterisk på sin yngre syster om hon slängde glasspinnar omkring sig. Varje sommar blev han stucken en eller ett par gånger.

Själv dras jag till att stå på scen eftersom jag lider av rampfeber, en rampfeber som väcktes i sexårsåldern och kulminerade i sjuttonårsåldern samtidigt som jag fick diagnosen obotligt sjuk i blödande tarminflammation. Jag behövde komma så nära döden som möjligt innan jag tretton år senare vågade börja bryta mönstret. Ränderna gör sig påminda ibland som ett eko.

Vi attraheras inte bara av det vi älskar eller tror oss älska och ibland är det så ”illa” att det vi tror oss hata är det vi i själva verket älskar. August Strindbergs första hustru, Siri von Essen, var livrädd för att få slaganfall. Hon dog av ett slaganfall. Hon ville inte ha barn med August, så hon ”drabbades” av underlivsproblem. August i sin tur botade sin magsmärta med ostron, samma ostron som gav honom ont i magen.

Vissa personer är predisponerade självmord. Det innebär inte att de automatiskt tar livet av sig, men en händelse kan bli utlösande. De attraherar tanken på självmord och bär på en känsla av förtvivlan. Den kan ligga latent eller vara högst närvarande, i båda fallen är den en del av personens mönster.

Man kan också se attraktionslagen ur ett politisk-medicinskt perspektiv: Ända sedan andra världskriget har Sverige och svenskarna präglats av den socialdemokratiska idén ett skolmedicinskt monopol om staten sjukvården som god och omhuldande. Individen patienten ska förlita sig på kollektivet den generella diagnosen. Hamnar hon i nöd kommer samhället med bidrag medicin, bidrag mediciner som aldrig lär henne att ta ansvar eller få inflytande men som tillfälligt underlättar hennes situation. Hon behöver inte förändra något i sitt liv så länge hon vet att staten vården skyndar till undsättning.

Under det senaste decenniet har folkhemmet krackelerat, staten vården fungerar allt sämre och fler människor är fattiga och utslagna mår dåligt och är sjuka trots ett högt skattetryck massor med kemisk medicin. Kortsiktiga politiska medicinska lösningar gör att många är kroniskt beroende av bidrag medicin.

Det socialdemokratiska folkhemmet skapar och konserverar sjukdom men bär inte skuld till att vi mår dåligt eftersom vi själva röstat fram vårt samhällssystem. Vi kan skylla ifrån oss tills vi blir blå i ansiktet, se oss som drabbade, förvandlas till martyrer, offer, rasa ut mot företeelser, medmänniskor, ödet, politiker, gudar. Men det är bara attraktionslagen som styr. Den är primitiv och den visar oss vem vi är. Antingen tar vi lärdom av den eller så bryts vi ner av den.


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2005 18:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: